Nasilje nad ženama je neprihvatljivo - radna skupina radi na izmjenama propisa kojim će se osigurati veća zaštita žena

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/kolovoz/HN20230821170937.jpg

Državna tajnica Vedrana Šimundža-Nikolić izjavila je u ponedjeljak da Vlada sustavno mijenja i osnažuje odredbe zakona vezane uz strožije sankcioniranje nasilja nad ženama. Državna tajnica primila je zahtjeve akcije „Sigurnost žena je odgovornost države“.

U izjavi za medije podsjetila je da je pri Ministarstvu pravosuđa i uprave već osnovana široka radna skupina u kojoj sudjeluju predstavnice udruga iz Ženske mreže Hrvatske, u okviru koje se već razmatraju prijedlozi civilnih udruga.

U okviru izmjena paketa zakona i pravilnika povećat će se prava žrtava nasilja redefiniranjem mjera opreza, redefinirati pojedinačna procjena žrtva, postrožiti sankcije te će se uvesti specijalizacija sudaca za kaznena i prekršajna djela vezana uz nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.  Također, u okviru jačanja sustava podrške žrtvama i svjedocima, osnivaju se novi Odjeli za podršku žrtvama i svjedocima na svim županijskim sudovima.

“Mi i sada sagledavamo i mijenjamo odredbe zakona i provedbenih propisa, sve sa ciljem da se zaštiti žrtva nasilja, odnosno strože sankcioniraju počinitelji”, rekla je Šimundža-Nikolić istaknuvši da će zakonske promjene biti u javnom savjetovanju za mjesec dana.
Na novinarsko pitanje planira li se zakonskim izmjenama udovoljiti zahtjevima udruga o zasebnom kaznenom djelu femicida, državna tajnica rekla je da je taj prijedlog i sada pred radnom skupinom.

“Naravno da ovaj prijedlog ima svoje uporište, no moramo naglasiti da u Kaznenom zakonu i sada postoji djelo teškog ubojstva protiv bliske osobe koja je zlostavljana i koji predviđa maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina”, pojasnila je državna tajnica Šimundža-Nikolić.

Udruge civilnoga društva od Vlade Republike Hrvatske zatražile su osnivanje radne skupne koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida, definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela, donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama u isključivo kaznenu sferu te donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama.

“Sve što je ovdje artikulirano razmotrili smo i uredili u više propisa”, zaključila je državna tajnica.

Tekst: MPU/Hina

Pisane vijesti