Ministarstvo nije dobilo obavijest o podizanju optužnica srbijanskog tužiteljstva

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/svibanj/Hina_Ministar.PNG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je u četvrtak da ministarstvo nije službeno obaviješteno o optužnici protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota koju je protiv njih podnijelo srbijansko tužiteljstvo zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluja.

''Ministarstvo je informaciju o postupku koji se vodi u Srbiji dobilo iz medija, a službenu informaciju nismo dobili ni temeljem bilateralnih ugovora niti zakona koji uređuje međunarodnu suradnju'', kazao je Malenica.

Ministar je ocijenio da je u tom postupku problematična provedba srbijanskog Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima ratnih zločina ''gdje se stvara određena kvazi jurisdikcija, odnosno univerzalna jurisdikcija na koju smo više puta upozoravali i koja za nas nije prihvatljiva".

Malenica je podsjetio da je Ministarstvo pravosuđa i uprave 2018. godine formiralo posebno povjerenstvo za suradnju sa Srbijom koje se sastalo nekoliko puta, ali zadnjih godina nema nikakve suradnje.

''Na moju inicijativu bilo je pokušaja da se to povjerenstvo sastane i razgovara o otvorenim pitanjima, međutim s njihove strane nije bilo nikakve reakcije'', kazao je.

Dodao je da je VRA Oluja bila legitimna i da je vođena sukladno međunarodnom pravu što je utvrđeno i na Haškom sudu.

''Čekamo reakciju Ministarstva pravde Srbije. O tome za što se piloti terete i što je sve obuhvaćeno optužnicom nemam više informacija'', kazao je Malenica.

Tekst i foto: Hina 
 

Stranica