Ministar Malenica na Općinskom sudu u Novom Zagrebu: Formiranjem obiteljskih odjela napravili smo iskorak u uređenju obiteljsko-pravne zaštite

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/veljača/IMG_4825.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica obišao je prostorije novoosnovanog obiteljskog odjela na Općinskom sudu u Novom Zagrebu. 

Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o sudovima i Zakona o područjima i sjedištima sudova na 16 općinskih sudova u Republici Hrvatskoj osnivaju se obiteljski odjeli.

Osnivanjem specijaliziranih obiteljskih odjela osigurava se kvalitetniji okvir za učinkovitiju pravnu zaštitu u obiteljsko pravnim predmetima.

Na tim odjelima raspoređuju se licencirani suci koji pokazuju poseban interes za odgoj, potrebe i probitke djece, socijalnu pedagogiju, psihologiju mladih i socijalni rad za mlade. Suce na tim odjelima imenuje predsjednik Vrhovnog suda na 5 godina te su ti suci dužni kontinuirano se usavršavati u području obiteljsko-pravne zaštite.

Uz to, na obiteljskim odjelima omogućava se angažiranje dodatnog stručnog osoblja koje će u tim predmetima pružati sustavniju potporu, prvenstveno djeci.

Formiranjem obiteljskih odjela napravljen je iskorak u uređenju obiteljsko-pravne zaštite jer će se osigurati sustavna i kvalitetna zaštita. Cilj nam je da se na obiteljskim odjelima predmeti ažurnije rješavaju, da se strankama pruža sveobuhvatna zaštita i spriječi dodatno viktimiziranje u obiteljskim predmetima. Obiteljski odjel na Općinskom sudu u Novom Zagrebu zoran je primjer kako na sudovima kreirati ugodnije okruženje za djecu koja sudjeluju u sudskim postupcima. Ovakvo okruženje nadamo se doprinijet će da to iskustvo za djecu bude manje traumatično“ izjavio je ministar Malenica.

 

Pisane vijesti