Ministar Malenica gostovao u „N1 Studiju uživo“

Slika /slike/novi osj/ministar_n1.JPG

U emisiji „N1 Studio uživo“ ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govorio je, između ostalog, o izboru predsjednika Vrhovnog suda, aktivnostima Ministarstva u pogledu povećanja efikasnosti pravosuđa te prijedlogu novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

“Predsjednik Vrhovnog suda nije ta osoba koja može mijenjati stanje u pravosuđu, to prvenstveno ide kroz izmjene zakonodavnog okvira, kroz ulaganje u pravosudnu infrastrukturu… To rade Vlada, ministarstvo i Sabor. Predsjednik Vrhovnog suda nije reformator, on se bavi organizacijom rada Vrhovnog suda . Neće biti fikus, on može utjecati na dugotrajnost postupaka na sudovima, na zastare na sudovima”, kazao je ministar Malenica.
 
Upitan da prokomentira negativnu percepciju pravosuđa, ministar je istaknuo da je Ministarstvo pravosuđa i uprave svjesno loše percepcije i problematike dugotrajnosti postupaka i broja neriješenih predmeta.
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave radi na aktivnostima kojima kako bi se povećala efikasnost rada sudova, pojasnio je ministar i dodao da se promjene provode na tri načina: izmjenama zakonodavnog okvira, organizacijskim promjenama i razvojnim projektima.

Govoreći o zakonodavnim aktivnostima napomenuo je će se izmijeniti dva ključna procesna zakona: Zakon o parničnom postupku i Zakona o kaznenom postupku s ciljem ubrzanja postupka.
 
Osvrnuo se je na primjenu Akcijskih planova za povećanje učinkovitosti pravosuđa koji se od početka godine provode na svim općinskim i županijskim sudovima. Cilj tih Akcijskih planova jest smanjiti ukupan broj neriješenih predmeta, riješiti predmete starije od 7 godina i predmete kod kojih nastupa zastara.
 
„U pravosudnu infrastrukturu i opremu posljednjih pet godina uloženo je oko 560 milijuna kuna, dok je u digitalizaciju uložilo oko 200 milijuna kuna. U okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti predvidjeli smo reforme i investicije vrijedne oko 730 milijuna kuna“, apostrofirao je.
 
Komentirao je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, navodeći da bi to tijelo trebalo djelovati samo preventivno. “Povjerenstvo je cijelo vrijeme krivo koristilo članak 5. Zakona i samim tim ne stoji teza da je novim Zakona Povjerenstvo uskraćeno. Ono nije ni smjelo koristiti članak 5. onako kao ga je koristilo.”
 
Na temu Ovršnog Zakona, ministar Malenica je istaknuo kako je on izmijenjen prošle godine te da su unesene neke socijalne komponente.

“Uveli smo i prethodnu obavijest, da se ovršenik prethodno obavijesti o dugovanju. Jako veliki broj ovršenika podmiri dugovanje prije nego se pokrene ovršni postupak. Tu su troškovi znatno smanjeni i digitalizirao se cijeli proces.”

Pisane vijesti