Održana konferencija "Digitalno kao zadano" – optimizacija učinkovitosti i kvalitete pravosudnih usluga i transparentnost sudskih odluka“

Slika /slike/Ministar Malenica - konferencija Digitalno kao zadano.JPG

Konferencija “Digitalno kao zadano - optimizacija učinkovitosti i kvalitete pravosudnih usluga i transparentnost sudskih odluka održana je u srijedu, 12. listopada u Hotelu Esplanade.

“Digitalni alati više nisu samo mogućnost, već standard. Ministarstvo pravosuđa i uprave promjene provodi u tri smjera: zakonodavnom, organizacijskom i razvojnom. Digitalizacija pravosuđa dio je razvojnih promjena kojima je cilj povećati učinkovitost i transparentnost pravosuđa. Ovaj projekt dodana je vrijednost našem pravosudnom sustavu jer će predložiti IT rješenje za objavu svih sudskih odluka”, izjavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Ministar je podsjetio da je u posljednjim godinama u području digitalizacije pravosuđa uloženo preko 2 milijarde kuna.

„Tijekom ove godine uveli smo sustav e-Komunikacija u upravnu granu sudovanja, a posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku i u kaznenu granu sudovanja. Time smo omogućili kvalitetniju, učinkovitiju i bržu komunikaciju u sudskim postupcima. Važan iskorak učinit ćemo uvođenjem tonskog snimanja, sukladno posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku i Zakona o parničnom postupku. Uvođenjem tonskog snimanja promijenit će se sadašnji sustav sastavljanja zapisnika jer će tehnologija omogućiti snimanje čitavog postupka. To će, nedvojbeno dovesti do ubrzanja postupka i povećanja učinkovitosti“, naglasio je.

Internetska objava sudskih odluka, u skladu s nacionalnim pravom i standardima Europske unije, te u skladu s međunarodnim standardima o ljudskim pravima, povećat će transparentnost i dosljednost sudskih odluka u Hrvatskoj te u konačnici povećati povjerenje javnosti u pravosuđe.
 Europska komisija ovim temama posvećuje veliku pažnju. Ovim projektom Europska komisija želi iskoristiti prednosti digitalne tehnologije, istovremeno minimizirajući uključene rizike i osiguravajući da tehnologija ostane usmjerena na čovjeka za transparentnije i učinkovitije pravosuđe, naglasili su predstavnici Komisije na konferenciji.

Projekt” Digital by default” sufinanciran  je sredstvima Instrumenta za tehničku potporu (TSI) i Vijeća Europe, a provodi se u suradnji Vijeća Europe i Europske komisije, Glavne uprave za potporu strukturnim reformama (DG REFORM).

Cilj projekta je razviti metodologiju i definirati specifikaciju za razvoj IT rješenja za anonimizaciju i objavu sudskih odluka te proširenje korisnika sustava e-Komunikacije.

Projekt će pomoći u pružanju učinkovitijih i transparentnijih usluga krajnjim korisnicima pravosudnog sustava uvođenjem novog vala IT alata koji će optimizirati način na koji se sudske odluke anonimiziraju i objavljuju u skladu s nacionalnim pravom i standardima EU-a, kao i u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava.

Stranica