Izmjene i dopune Kaznenog zakona ne odnose se na novinare – oni neće biti sankcionirani

Slika /slike/01 MINISTAR/VRH_7425.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ponovno je odbacio sumnje da će novinari slijedom izmjena Kaznenog zakona biti sankcionirani zbog neovlaštenog otkrivanja sadržaja dokaznih i izvidnih radnji.

"Nije nipošto bio cilj obuhvatiti novinare što smo jasno pokazali definicijom zakonske odredbe i isključili novinare",  izjavio je Malenica nakon sjednice Vlade novinarima, naglasivši da postoje europske države koje sankcioniraju i novinare, a Hrvatska se odlučila za manje restriktivan model.

Objasnio je da su radili komparativni prikaz temeljem analize 30-ak država koju je na temu neovlaštenog davanja sadržaja dokaznih i izvidnih radnji radio Europski sud za ljudska prava.

Od 30 država, njih 23 sankcioniraju sve koji odaju informacije pa i novinare. To su mahom države Vijeća Europe i SAD, a sedam država sankcionira samo sudionike u postupku, pojasnio je. 

"Odlučili smo se za manje restriktivan model za sankcioniranje samo sudionika kaznenog postupka i jasno su navedeni u prijedlogu izmjena Kaznenog zakona kako bismo jasno pokazali da novinari nisu ti koji će biti sankcionirani zbog neovlaštenog odavanja sadržaja dokaznih i izvidinih radnji", rekao je ministar, dan nakon što su HND i Sindikat novinara Hrvatske upozorili da Vlada predlaže zakon opasnih namjera.

Novinari nisu sudionici kaznenog postupka 

Ministar je naglasio da su u zakonskoj normi navedeni sudionici kaznenog postupka koji imaju direktne veze s kaznenim postupkom, ali ne i novinari jer oni nisu sudionici kaznenog postupka.

"Vi niste sudionici kaznenog postupka", rekao je Malenica novinarima, te objasnio da su to osobe koje sudjeluju u konkretnom kaznenom postupku - državni odvjetnik, sudac, branitelj, okrivljenih, tumač, vještak.

Na tvrdnju da se prijedlog izmjena pojavljuje nakon što su procurili transkripti komunikacije bivših dužnosnika u kojima se spominje i AP, odnosno premijer Andrej Plenković te da ga oporba već nazva Lex AP, Malenica je rekao da oporba čini ono što smatra da bi joj moglo donijeti političke poene.

Novinarima je odgovorio da je pitanje za Državno odvjetništvo i glavnu državnu odvjetnicu to što se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja Uskoka, napomenuvši da su povećane plaće i osigurani materijalni uvjeti i da ne vidi suodgovornost Vlade za takvu situaciju.

Dodao je da će razgovarati s glavnom državnom odvjetnicom o mogućnosti razrješenje takve situacije, ocijenivši da imaju dobru suradnju.

Ministar se osvrnuo i na 10 europskih uhidbenih naloga pristiglih iz Grčke slijedom kojih je policija privela pripadnike navijačke skupne Bad Blue Boysa, kazavši da sud, u drugoj fazi postupka, odlučuje o zahtjevu za izručenje u svakom konkretnom slučaju.

Odluku o predaji hrvatskih državljana grčkim vlastima zbog sudjelovanja u neredima uoči utakmice Dinama i AEK-a očekuje u roku od 10 do 15 dana. Za moguće razloge neizručenja odgovorio je da ih ne želi prejudicirati i da je odluka na sudu te da pretpostavlja kako će odvjetnici koristiti sva pravna sredstva da do izručenja ne dođe.

Upitan što je s preostalih pet hrvatskih državljana za koje je izdan europski uhidbeni nalog, rekao je da nema tu informaciju, jer je to u nadležnosti pravosudnih tijela, odnosno policije koja provodi aktivnosti vezane uz njihovo privođenje.

Ministar je iskazao nezadovoljstvo činjenicom da su nakon nereda u Grčkoj gotovo isključivo hrvatski državljani privedeni iako su pretrpjeli tjelesne ozljede što, dodao je implicira da su i grčki navijači počinili kaznena djela, No informacije da su i oni privedeni u ovom trenutku nemaju, istaknuo je.

Tekst i foto: (Hina)Stranica