Sastanak ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice i glavne europske tužiteljice Laure Codruţa Kövesi

  • Slika /slike/novi osj/eppo1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica primio je u četvrtak, 3. studenog, glavnu europsku tužiteljicu Lauru Codruţa Kövesi koja boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj. 

Ministar i glavna europska tužiteljica razgovarali su o radu delegiranih tužitelja u Republici Hrvatskoj, unaprjeđenju radnih uvjeta kroz infrastrukturne investicije i zapošljavanje administrativnog osoblja, jačanju međunarodne suradnje u postupcima iz nadležnosti Ureda te budućim izmjenama kazneno procesnog zakonodavstva u Republici Hrvatskoj. 
 
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica naglasio je da je Republika Hrvatska od samih početaka formiranja Ureda europskog javnog tužitelja pružila snažnu podršku nastojanjima Unije da se učinkovitije bori s kaznenim djelima koja štete financijskim interesima Unije. Istaknuo je da je Hrvatska među prvi članicama Unije koja je stvorila preduvjete za početak rada Ureda europskog javnog tužitelja i delegiranih tužitelja u Hrvatskoj i omogućila kvalitetnu razmjenu podataka između svih tijela progona i Ureda. 
 
Glavna europska tužitelja Laura Kövesi pozdravila je napore hrvatskih tijela u unaprjeđenju rada Ureda i zahvalila na dosadašnjoj kvalitetnoj suradnji. 
 
Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) neovisno je tijelo Europske unije odgovorno za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se šteti financijskim interesima Unije što uključuje: prijevare, korupciju, pranje novca, prekogranične prijevare u području PDV-a. 
Ured europskog javnog tužitelja započeo je s radom 1. lipnja 2021. godine i ima dvoslojnu strukturu: središnji i nacionalnu razinu. 
 
Središnju strukturu čine glavni europski tužitelji i kolegij tužitelja. Kolegij tužitelja čini 22 tužitelja iz država članica koje podupiru rad EPPO-a odnosno koje su pristupile sustavu pojačane suradnje u zaštiti proračuna Europske unije od prijevara. Europskom tužiteljicom iz Republike Hrvatske imenovana je Tamara Laptoš na mandat od šest godina. 
 
Nacionalnu strukturu čine delegirani europski tužitelji i stalna vijeće. Delegirani europski tužitelji odgovorni su za provedbu kaznenih istraga i progona te djeluju potpuno neovisno o svojim nacionalnim tijelima. 
 
Delegirani europski tužitelji u Republici Hrvatskoj su Sani Ljubičić, Tomislav Kamber, Saša Manojlović i Krešimir Bačić. 


Stranica