e-Prijava vjenčanja

Slika /MURH- arhiva/Istaknute teme/drew-coffman-llWjwo200fo-unsplash.jpg

Usluga e-Prijava Vjenčanja omogućava ženiku i nevjesti da podnesu prijavu namjere sklapanja braka u građanskom obliku u službenim prostorijama.

Usluga je razvijena na temelju iskustva s prijavom usluge e-Novorođenče, pri čemu e-Prijava vjenčanja uključuje plaćanje upravnih pristojbi te je usluga putem sustava  sustav e-Pristojbe i koji  nudi različite mogućnosti plaćanja upravnih pristojbi.  Upravne pristojbe mogu se platiti karticom, metodom 'slikaj i plati', uplatnicom ili Internet bankarstvom.
 
Usluga e-Prijava vjenčanja u prvoj fazi omogućava mladencima, punoljetnim državljanima Republike Hrvatske, da prijave sklapanje braka u građanskom obliku u bilo kojoj službenoj prostoriji u Hrvatskoj 30 do 45 dana unaprijed, sve bez odlazaka u matični ured, putem Interneta.
 
Za prijavu na uslugu je potrebna vjerodajnica minimalno značajne razine sigurnosti, na primjer m/Token ili korištenje pristupnih podataka Internet bankarstva, uključenih u sustav e-Građani.
 
Preduvjet za korištenje aplikacije je da ženik/nevjesta imaju otvoren Osobni Korisnički Pretinac (OKP) u sustavu e-Građani. Ako prijavljeni bračni drug nema otvoren OKP, sustav će ga upozoriti i omogućiti mu otvaranje istog.
 
Ako ženik/nevjesta ne žele otvoriti OKP, onda prijavu namjere sklapanja braka u građanskom obliku može nastaviti u matičnom uredu. Proces podnošenja zahtjeva moguće je započeti od strane ženika ili nevjeste. Tek nakon što jedan od ženika/nevjeste popuni prijavu, ista će biti dostupna drugom ženiku/nevjesti  koji ga može pregledati, dopisati podatke i potvrditi.

Nakon potvrde od strane ženika i nevjeste, prijava dolazi na odobrenje u nadležni matični ured prema odabranoj lokaciji sklapanja braka.
 
Matičar može prihvatiti zapisnik te dodatno omogućiti budućem bračnom paru da putem e-Pristojbi plati pristojbe potrebne za sastavljanje zapisnika i sam čin sklapanja braka. Ženik i nevjesta mogu pratiti status prijave u aplikaciji e-Prijava vjenčanja. Svi dokumenti će biti poslani ženiku i nevjesti u OKP. Matičar prijavu može i odbiti, ako je prijava odbijena, ženik i nevjesta će u OKP dobit poruku s razlogom odbijanja te s uputama za daljnje postupanje.