Završna konferencija Programa „Pravosuđe i unutarnji poslovi“ Ministar Habijan: Vladavina prava nije samo zajednička vrijednost, nego i zajednički cilj

  • Slika /slike/Završna konferencija 0706.2024. Pravosuđe i unutarnji poslovi/DSC_0387.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan sudjelovao je na završnoj konferenciji  Programa „Pravosuđe i unutarnji poslovi“ koja se je održala 07. lipnja u Hotelu Esplanade.

Na početku same konferencije uvodni govor uz ministra Habijana imala je i državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, te  zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške Helge Klouman Marstrander.

„Rezultati ovog projekta doprinijeli su svakako razvoju pravosudnog sustava u Hrvatskoj, ali i u osnaživanju bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške“ izjavila je državna tajnica Spomenka Đurić.

„Jednakost je moguća jedino uz kvalitetni pravosudni sustav, a pravosuđe je temeljni kamen svake demokracije. Važno je graditi kuću od temelja i osigurati da će budućnost pravosuđa ostati snažna i neovisna. Veselim se sljedećoj suradnji i računamo na partnerstvo s Republikom Hrvatskom u polju pravosuđa“ rekao je zamjenik veleposlanika Marstrander.

Ministar Habijan naglasio je kako se na ovaj dan ne obilježava samo završetak jednog projekta nego se obilježava i partnerstvo s Kraljevinom Norveškom.

„Zahvaljujući norveškim financijskim mehanizmima napravljeni su iskoraci u pravosuđu Republike Hrvatske. Prije svega, tu mislim na infrastrukturu, digitalizaciju, ali isto tako i na jačanje ljudskih potencijala, pogotovo kada govorimo o našoj probacijskoj službi. Proteklog tjedna održali smo sastanak sa svim probacijskim uredima u Hrvatskoj i koristim ovu priliku da ih pohvalim zbog njihovog rada koji je više nego izazovan“, izjavio je ministar.

Ministar je naglasio kako je upotreba sredstva ovog programa bila vrijedna 17,11 milijuna eura, međutim, njegova stvarna vrijednost daleko je premašila taj iznos kada se uzmu u obzir promjene u pravosudnom sustavu.

Najveći udio sredstava potrošen je na infrastrukturna ulaganja i nabavu opreme za elektronički nadzor u sustavu probacije.

Također, uz pomoć mehanizma izgrađene su nove prostorije za Općinski sud u Splitu.

„Nabava opreme za elektronički nadzor je nešto što će apsolutno doprinijeti onome što svi često spominjemo kada govorimo o pravosuđu, a to su dugotrajnost postupaka i broj neriješenih predmeta. Prema tome, postoje metode i ovim putem apeliram na one koji odlučuju o tome da koriste metode koje imamo u našem pravosuđu“, rekao je ministar.

„Moderno pravosuđe nezamislivo je bez kvalitetnih, brzih i sigurnih elektroničkih usluga“, kazao je ministar i dodao kako je ovo prvi put u povijesti od samostalnosti države da postoji ministarstvo koje u svojoj nadležnosti ima i digitalnu transformaciju koja je puno šira od samog pravosuđa i javne uprave.

U ovom programskom razdoblju ministar je naglasio da je cilj daljnji nastavak razvoja ulaganja u pravosudni sustav kroz daljnje poboljšanje sustava evaluacije rada sudaca te promicanje mirenja na sudovima kao alternativnog načina rješavanja sporova, odnosno poticanje na veće korištenje ovog instrumenta do sada prepoznatog kao neznatno zastupljenog na sudovima i u hrvatskom društvu.

„Vladavina prava nije samo zajednička vrijednost, nego i zajednički cilj. Očekujem da ćemo u narednom razdoblju nastaviti ovu uspješnu suradnju. Vrata ministarstva su otvorena za sve dionike pravosudnog sustava. Tu smo, moramo razgovarati sa svima kako bismo došli do ciljeva i napravili dodatne iskorake“, zaključio je ministar.

Pisane vijesti