Ministar Habijan: Izbor ustavnih sudaca nadležnom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Slika /slike/Izjava - 07.06.2024..jpg

„Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije ne sudjeluje u procesu izbora ustavnih sudaca, cijeli proces od raspisivanja natječaja do razgovora s kandidatima provodi Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav“ izjavio je ministar Habijan uoči završne konferencije programa „Pravosuđe i unutarnji poslovi“.

Upitan da komentira isticanje mandata sudaca Ustavnog suda, ministar je istaknuo da je izbor  ustavnih sudaca propisan Ustavom i zakonom stoga te da je jasno propisan rok od šest mjeseci u kojem ustavni suci mogu i dalje obnašati svoju dužnosti. „Procedura je vrlo jasna i neće biti nikakvih problema“ kazao je.

Ministar Habijan komentirao je i stanje u pravosuđu. Istaknuo je da će Hrvatski sabor uskoro raspravljati o Izvješću o stanju sudbene vlasti iz kojeg će se vidjeti da je tijekom 2022. g. zabilježen značajan pad broja neriješenih predmeta i to za 12%.

"Ako se sjetimo početka prethodnog mandata, možemo biti zadovoljni što konačno Izvješće o vladavini prava Europske komisije pokazuje. Broj neriješenih predmeta se smanjio, a broj riješenih se povećao," izjavio je ministar.

Upitan o sastanku s Glavnim državnim odvjetnikom i kadrovskim kapacitetima, ministar je kazao da je prethodni ministar Ivan Malenica kontinuirano davao suglasnosti za zapošljavanje, stoga Ministarstvo neće stvarati prepreke.

Na pitanje kako komentira sastanak Glavnog državnog odvjetnika i osoba koje su podnijele kaznenu prijavu ministar je kazao:“ Smatram da svaka grana vlasti mora svoj posao obavljati profesionalno i neovisno, kao ministar ne mogu komentirati poteze sudova i Državnog odvjetništva“.

Pisane vijesti