Završetak Twinning projekta „Podrška upravljanju ljudskim potencijalima u javnom sektoru u Crnoj Gori“

Slika /slike/crna gora_23 03 2022_slika1.jpg
Svrha projekta, vrijednog 950.000 €, koji je realiziran tijekom razdoblja od 26 mjeseci, bila je poboljšanje upravljanja ljudskim potencijalima u javnom sektoru uz punu primjenu standarda efikasne, korisnički orijentirane i transparentne javne uprave Crne Gore.

Predstavljajući rezultate Twinning projekta, direktorica Uprave za kadrove Crne Gore Jovana Nišavić, navela je kako će Uprava za kadrove raditi na unaprjeđenju postupka zapošljavanja kroz uvođenje elektronske prijave, uvezivanje evidencija i procjene sposobnosti. „Kroz navedene aktivnosti, približavamo se upravnom prostoru Europske unije i pozitivnim ocjenama u pred-pristupnom procesu. Vjerujem da suradnja uspostavljena na ovako dobrim temeljima, kakva je bila s Finskom i Hrvatskom, ne završava danas već ćemo je kroz buduće međunarodne aktivnosti još više osnažiti“ zaključila je Nišavić.
 


Ministrica javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore, Tamara Srzentić navela je da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija kroz Strategiju reforme javne uprave 2022.-2026. jasno mapirali budućnost javne uprave, odredili procese i usluge za automatizaciju u sljedećem razdoblju te definirali vještine javnih službenika koje je potrebno dodatno osnažiti. “Vidim javnu upravu kao atraktivnog poslodavca, s javnim i rukovodećim službenicima koji služe javnim politikama koje se kreiraju u interesu svih građana, a ne političkim strankama i političkim interesima” rekla je ministrica Srzentić. 

Voditeljica izaslanstva Europske unije u Crnoj Gori veleposlanica Oana Kristina Popa, naglasila je da se reforma javne uprave nalazi u središtu procesa integracije EU i dobrog upravljanja ljudskim potencijalima. “Crna Gora će morati uložiti značajne napore da njena javna uprava postane zaista transparentna, efikasna, profesionalna i orijentirana na rezultate. Između ostalog, kompetencije državnih službenika koji su već u sustavu potrebno je razvijati i očuvati“, rekla je veleposlanica Popa.

Veleposlanik Republike Finske  Kimo Lähdevirta  i otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske Tomislav Pavković, naglasili su uspješnu suradnju Finske i Hrvatske kao partnera na Twinning projektu, ukazujući da su projektni rezultati postignuti, ali da je na Crnoj Gori i njenoj javnoj upravi, kao korisniku projekta, da uloži napore za održivost rezultata u praksi. Twinning projekti predstavljaju jedan od najboljih alata za razvoj i ovaj projekt je bio također izuzetno važan za Crnu Goru i njen put prema Europskoj uniji. 

Generalni direktor u Ministarstvu financija Finske  Juha Sarkio i načelnik sektora u Ministarstvu pravosuđa i uprave Republike Hrvatske Ivan Lakoš govorili su o iskustvima i najboljim praksama Republike Finske i Republike Hrvatske s kratkim osvrtom na izazove na ulasku i članstvu u Europskoj uniji. 

Rezultate projekta, koji su uspješno ostvareni usprkos izazovima pandemije COVID-19 i promjene političkog i upravnog okruženja u Crnoj Gori predstavio je voditelj projekta, Ari Sihvola. Naglasio je značaj nastavka kontinuiranog ulaganja u razvoj upravljačkih i liderskih sposobnosti te važnost edukacije za novozaposlene državne službenike i namještenike u javnoj upravi Crne Gore. 

Twinning projekt „Podrška upravljanju ljudskim potencijalima u javnom sektoru u Crnoj Gori“ proveden je od listopada 2018. godine do ožujka 2022. godine, uključujući i 16 mjeseci suspenzije projekta izazvane pandemijom COVID-19.

Aktivnosti projekta zajedno su proveli Finski institut za javno upravljanje HAUSMinistarstvo pravosuđa i uprave Republike HrvatskeUprava za kadrove i Upravna inspekcija Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore. Glavni korisnici projekta bili su Uprava za kadrove i Upravna inspekciji te jedinice za upravljanje ljudskim potencijalima u javnoj upravi Crne Gore.
 

Pisane vijesti | Projekti