Završetak projekta IPA 2009 „Daljnje poboljšanje institucionalnih kapaciteta svih prekršajnih sudova“

Slika /slike/kuća europe.jpg

Svečana ceremonija završetka Twinning projekta IPA 2009 „Daljnje poboljšanje institucionalnih kapaciteta svih prekršajnih sudova“ održala se u utorak, 16. prosinca 2014. godine u Kući Europe (Ban centar).

Projekt IPA 2009 „Daljnje poboljšanje institucionalnih kapaciteta svih prekršajnih sudova“ provodili su Visoki prekršajni sud i Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u suradnji s Njemačkom zakladom za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ).

Glavni cilj projekta bio je daljnje poboljšanje rada i upravljanja na prekršajnim sudovima u Hrvatskoj.

Projekt je bio usmjeren na tri osnovna područja: poboljšanje učinkovitosti prekršajnog postupka, smanjenje zaostataka koje će dovesti do poboljšanja uspješnosti prekršajnih sudova i objava prekršajne sudske prakse kojom će se poboljšati kvaliteta sudskih usluga, analiza i definicija financijskih sredstava te vremenskog perioda potrebnog za poboljšanje uvjeta u zgradama prekršajnih sudova.

Rezultati ovog projekta su: provedena je analiza postojećih poslovnih procesa na prekršajnim sudovima i implementirani su novi, poslovni procesi su koncentrirani i centralizirani sukladno najboljim EU praksama, te su implementirani na deset odabranih prekršajnih sudova, pojačana je suradnja administrativnih tijela: policije, prekršajnih sudova i Ministarstva pravosuđa u razmjeni informacija u sklopu prekršajnog pravosudnog lanca, napravljena je analiza rješavanja zaostataka i definiran je Akcijski plan za rješavanje zaostataka, ojačan je podsistem objave prekršajne sudske prakse, te je izrađen popis opreme i analiza troškova/koristi zgrada prekršajnih sudova kao i Akcijski plan za sve zgrade prekršajnih sudova kako bi se uskladili s EU standardima infrastrukture sudskih zgrada.

Ukupna vrijednost projekta je 900.000,00 eura, a 95% iznosa ugovora sufinancirala je Europska unija iz IPA 2009 programa. Provedba projekta trajala je 27 mjeseci.

Sudionicima svečane ceremonije obratila se zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt, predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin i voditelj Predstavništva Europske Komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević.


Pisane vijesti | Projekti