Vlada poduzima sve da olakša položaj uhićenih navijača u Grčkoj

Slika /slike/01 MINISTAR/VRH_7425.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je da vlada poduzima sve što je u njenoj moći da olakša položaj uhićenih Dinamovih navijača u grčkom pritvoru te kazao da najavljene "dobre vijesti idu u smjeru puštanja hrvatskih državljana iz grčkih zatvora".

Obiteljima pritvorenih koji, među ostalim, zamjeraju premijeru Andreju Plenkoviću što ne odgovara na njihova pitanja ministar Malenica je odgovorio da su oni redovito informirani o svim aktivnostima koje vlada poduzima.

''Predsjednik Vlade kontinuirano razgovara s grčkim premijerom, a ja sam po ovom pitanju pisao ministru pravosuđa Grčke. Vlada poduzima sve što je u njenoj moći da olakša položaj hrvatskih državljana'', rekao je Malenica u četvrtak nakon sjednice Vlade.

Upitan za raniju premijerovu najavu da u slučaju uhićenih navijača ima dobru vijest, ministar je odgovorio kako vjeruje da ''dobre vijesti idu u smjeru puštanja hrvatskih državljana iz grčkih zatvora''.

Na pitanje može li Grčka zatražiti od hrvatskog pravosuđa da preuzme slučaj stotinjak uhićenih u Ateni u kolovozu nakon ubojstva grčkog navijača, odgovorio je da je ranije u razgovoru s grčkim kolegom iskazao spremnost da Hrvatska preuzme kazneni progon.

''Međutim, na grčkim vlastima je da o tome odluče. Mi zasad nismo dobili nikakvu informaciju da su oni spremni predati poduzimanje kaznenog progona'', kazao je.

DORH-ova odgovornost za odabir vještaka

Ministar je odgovarao i na pitanja oko afere Agrokor u kojem je Visoki kazneni sud odbacio ključno vještačenje protiv nekadašnjeg vlasnika koncerna Ivice Todorića, nakon čega je premijer ocijenio kako odgovornost leži na Državnom odvjetništvu.

Odgovarajući na pitanje je li održao sastanak s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj Šipek, Malenica je rekao da je u razgovoru s njom doznao kako planira razgovarati sa svim državnim odvjetnicima koji su bili uključeni u rad na tom predmetu te da će od njih zatražiti pismeno očitovanje i donijeti konkretne odluke.

''Na DORH-u je da procijeni što će učiniti u konkretnom predmetu. Oni su neovisni, mi kao Ministarstvo osiguravamo sredstva za njihov rad, a u okviru njihovog rada su i troškovi vještačenja'', rekao je.

Na pitanje smatra li da je riječ o ogromnom fijasku tužiteljstva ministar Malenica je o ponovio da ministarstvo nije sudjelovalo u angažiranju sudskih vještaka, već je samo osiguralo sredstva za njihovo angažiranje.

Govoreći o eventualnoj odgovornosti tužiteljstva, ministar Malenica je rekao kako treba vidjeti postoji li nečija odgovornost i mogu li se pokrenuti određeni postupci. ''Vjerujem da će Glavna državna odvjetnica, ako dođe u Hrvatski sabor na Odbor za pravosuđe, dati odgovor na sva pitanja jer je to isključivo u nadležnosti Državnog odvjetništva'', dodao je.

Ugovor s Geodetskim fakultetom sklopljen u skladu sa zakonskim okvirom

Novinare je zanimalo boji li se ministar Malenica da bi se istraga Europskog ureda javnog tužitelja (EPPO) oko malverzacija s EU fondovima na zagrebačkom Geodetskom fakultetu mogla proširiti na ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, nakon što su mediji objavili da EPPO provjerava zašto je Ministarstvo kulture i medija nakon potresa dalo tom fakultetu milijune.

''Ministrica je istaknula spremnost da surađuje po ovom pitanju i da sve informacije kome god treba, tako da tu ne vidim nikakav problem. Ministrica je detaljno objasnila o čemu se tu radi'', kazao je.

Nakon što su novinari istaknuli kako postoji sumnja da su osumnjičenici s Geodetskog fakulteta dio novca izvukli iz projekta Ministarstva kulture, ministar je kazao da ne može ulaziti u detalje tog ugovora niti postupanja već da može ponoviti ono što je ministrica kulture i medije rekla da je postupala temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i da je u dobroj vjeri sklopila ugovor s Geodetskim fakultetom u hitnoj situaciji da se snimi kulturna baština kako bi se to moglo prijaviti na fond.

Dodao je i da vjeruje kako će Ministarstvo kulture i medija dati odgovore na sva pitanja.

Stranica