Studijski posjet Europske mreže za prava žrtava - European Network on Victims’ Rights (ENVR)

Slika /slike/Posjet sudu u Zadru 1.jpg

Na Županijskom sudu u Zadru je u petak, 6. listopada 2023. godine delegaciji Europske mreže za prava žrtava tijekom studijske posjete Hrvatskoj predstavljen sustav podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj i međusektorska suradnja na lokalnoj razini

U studijskoj posjeti sudjelovali su predstavnici sustava pravosuđa iz Austrije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske i Slovenije.

Cilj studijskog posjeta Hrvatskoj bio je upoznati sudionike sa sustavom podrške i modelom suradnje nadležnih tijela i organizacija na lokalnoj razini uključenih u proces osiguranja podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela.

Kao primjer dobre prakse u ostvarenju međusektorske suradnje predstavljen je rad Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru i njihova suradnja sa sucima, državnim odvjetništvom i policijom.

Posebno je predstavljena i organizacija civilnog društva ZvoniMir, članica Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela koju financira Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Ministarstvo pravosuđa i uprave član je Europske mreže za prava žrtava (ENVR) koja okuplja predstavnike nadležnih ministarstava u državama članicama Europske unije koji se bave zaštitom prava i podrškom žrtvama.

Stranica