Predstavnicima zatvorskog sustava Republike Slovenije predstavljen sustav psihološke potpore

Slika /slike/DSC_0276.JPG

Voditelj Odjela za psihološku potporu službenicima zatvorskog sustava i probacije, Zoran Šimić, predstavio je organizaciju, ustroj, aktivnosti i iskustva pružanja psihološke potpore službenicima zatvorskog i probacijskog sustava predstavnicima zatvorskog sustava Republike Slovenije

U prostorima Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, 23. svibnja 2024. godine održan je sastanak predstavnika Ministarstva za pravosuđe Republike Slovenije, Uprave za izvršavanje kaznenih sankcija i predstavnika Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Republike Hrvatske.

Delegaciju Ministarstva za pravosuđe Republike Slovenije su predvodili Emanuel Banutai, sekretar zadužen za međunarodnu suradnju i Simona Tripković Drev, podsekretarica te psiholog iz Generalnog ureda Uprave Republike Slovenije za izvršavanje kaznenih sankcija.

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić  je pozdravio sudionike sastanka, te naglasio značaj suradnje zatvorskih sustava obje zemlje.

Voditelj Odjela za psihološku potporu službenicima zatvorskog sustava Zoran Šimić je prezentirao organizaciju, ustroj i aktivnosti Odjela za psihološku potporu službenicima zatvorskog sustava i djelovanje Tima za psihološke krizne intervencije nakon visoko stresnih i potencijalno traumatskih događaja u zatvorskom i probacijskom sustavu.

Posebno su naglašena iskustva u stvaranju i razvoju sustava psihološke potpore službenika zatvorskog sustava i probacije u Republici Hrvatskoj.

U nešto više od pet godina stvoren je jedinstven i učinkovit sustav psihološke potpore u potpunosti prilagođen potrebama službenika zatvorskog i probacijskog sustava.

Znanje i iskustvo u razvoju sustava psihološke potpore poslužit će predstavnicima Republike Slovenije u uspostavi i razvoju sustava psihološke potpore službenika zatvorskog sustava Republike Slovenije.

Ovaj inicijalni sastanaka istovremeno predstavlja i temelj za nastavak suradnje u zajedničkom razvoju strukovnih kapaciteta psihologa koji rade u zatvorskom sustavu, te je konkretno dogovoreno sudjelovanje psihologa iz Uprave Republike Slovenije za izvršavanje kaznenih sankcija na predstojećem Simpoziju penološke psihologije hrvatskih psihologa koji će se održati krajem 2024. godine u Opatiji u sklopu 31. godišnje konferencije hrvatskih psihologa.

Pisane vijesti