Ministar Habijan: Umjetna inteligencija mijenja pravila igre, razvoj visokih standarda zaštite osobnih podataka i kibernetičke sigurnosti ostaje prioritet

Slika /slike/vijesti naslovnica/2024/svibanj/IMG_7147.png

Obilježeno 20 godina od uspostave zakonodavnog okvira zaštite osobnih podataka i osnivanja Agencije za zaštitu osobnih podataka

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan danas je sudjelovao na konferenciji „Rizici i usklađenost s GDPR-om u doba umjetne inteligencije” održanoj povodom obilježavanja 20. obljetnice zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj i osnivanja Agencije za zaštitu osobnih podataka.

U svom obraćanju uzvanicima, ministar Habijan je čestitao Agenciji za zaštitu osobnih podataka ovu važnu obljetnicu, podsjetivši da osim nje, obilježavamo i šestu obljetnicu primjene Opće uredbe o zaštiti podataka.

„Prije 20 godina kada je Agencija započela s radom, nitko nije mogao zamisliti koliko će se svijet izmijeniti, prije svega razvojem novih tehnologija. Danas smo svi svjesni da živimo u vremenima u kojem umjetna inteligencija mijenja pravila igre i utječe na mnoga područja povećavajući tako potencijal gospodarstva, društva cjelokupno, ali isto tako zasigurno utječe na slobode i prava svih nas pojedinaca“, kazao je ministar Habijan.

Ministar je naglasio kako je zaštita osobnih podataka ustavna kategorija te je da je utkana u nacionalne i međunarodne propise: „Upravo ta činjenica da se radi o ustavnoj kategoriji predstavlja jamstvo ozbiljnosti institucija i društva da će predano raditi u skladu s novim izazovima i brzim tehnološkim napretkom. Svjesna važnosti teme, ova Vlada je posvećena stalnom razvoju visokih standarda zaštite osobnih podataka i kibernetičkoj sigurnosti.“

Ministar Habijan je istaknuo i važnost odgovornosti zakonodavnih tijela i njihovu dužnost podsjećanja na etička načela, sigurnost i integritet i osiguravanje jasnog zakonodavnog okvira kako bi se zajamčilo pravo na zaštitu osobnih podataka te istodobno omogućio digitalni razvoj.

„Prije nekoliko dana sam postao i ministar koji uz pravosuđe i upravu ima i djelokrug digitalne transformacije. Ovo je prvi put od samostalnosti da u Vladi postoji jedan resor koji je posvećen upravo digitalizaciji odnosno digitalnoj transformaciji, što mislim da je apsolutno u skladu i ukorak sa strateškim dokumentima Europske unije“, dodao je ministar Habijan.

„Republika Hrvatska usvojila je čitav niz dobrih praksi na području zaštite osobnih podataka, ali uvijek postoji prostor za napredak. Uzimajući u obzir globalne trendove i društvenu dinamiku, važno je ići ukorak s novim izazovima kako bismo dodatno osnažili područje zaštite osobnih podataka te sigurnost protoka podataka podigli na novu, sigurniju razinu.
Još jednom čestitam na ovih dvadeset godina, čestitam i na prošlogodišnjim rezultatima koji su pokazatelj opravdanosti rada Agencije i obzirom na ovaj segment moga resora, očekujem dobru i plodonosnu suradnju“, zaključio je ministar Habijan.

Na konferenciji su se, uz ministra Habijana i ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Zdravka Vukića, sudionicima obratile i Limor Shmerling Magazanik, voditeljica postupka pristupanju OECD-u vezano uz upravljanje podacima, privatnost i digitalnu sigurnost i Nataša Tramišak, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica u Hrvatskome saboru, dok su se video porukom obratili Anu Talus, predsjednica Europskog odbora za zaštitu podataka te Wojciech Wiewiórowski, Europski nadzornik za zaštitu podataka.

Pisane vijesti