Predstavljeno Izvješće o stanju na potresom pogođenim područjima i dosad poduzetim mjerama

Slika /slike/novi osj/vladapotres.png

Na 35. sjednici Vlade, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je Izvješće o stanju na potresom pogođenim područjima i dosad poduzetim mjerama u nadležnosti Ministarstva.

Ministar Malenica rekao je kako se aktivno rješavaju posljedice potresa koje su nastale na zgradama pravosudnih i kaznenih tijela, poduzimaju se mjere za pomoć građanima u pravosudnim pitanjima te da se građanima pruža besplatna pravna pomoći.
„Nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije značajno su stradale zgrade Zatvora u Sisku, Kaznionice u Glini, Stalnih službi Općinskog suda Sisak u Petrinji, Glini i Hrvatskoj Kostajnici, ali i zgrada Stalne službe Općinskog suda Novi Zagreb u Zaprešiću. Zbog nastalih oštećenja Zatvor u Sisku je zatvoren, a svi zatvorenici - njih 61 - već su istoga dana evakuirani i prebačeni u zatvore u Bjelovaru, Gospiću i Zagrebu. Iz Kaznionice u Glini koja je zatvorenog tipa, nakon pregleda statičara, utvrđeno je da se zgrada internata, u kojoj je bilo smješteno oko 100 zatvorenika, više ne može koristiti“, izjavio je ministar.
 
Uslijed navedenog, 82 zatvorenika žurno je prebačeno u Kaznionice u Lepoglavi i Požegi te u zatvore u Šibeniku, Splitu, Puli i Gospiću. Premještaj zatvorenika nije utjecao na redoviti rad drugih kaznenih tijela.
 
Vezano za rad sudova na pogođenom području istaknuto je da su prostorije Stalne službe Općinskog suda Sisak u Petrinji statičari ocijenili neuporabljivima, prostorije Stalne službe u Hrvatskoj Kostajnici i Glini moći će se ponovno koristiti tek nakon saniranja štete te zgrada Općinskog i Županijskog suda zadobila je nekoliko oštećenja međutim može se koristiti.
Rad stalnih službi u Petrinji, Hrvatskoj Kostajnici i Glini već je od danas osiguran u sjedištu suda u Sisku gdje sve stranke mogu obaviti nužne i hitne radnje. Rad stalne službe u Zaprešiću omogućen je u sjedištu suda u Novom Zagrebu. U narednim danima, u suradnji s Gradom Zaprešićem pronaći će se alternativni smještaj.
 
Ministar Malenica istaknuo je da se u dogovoru s Hrvatskom javnobilježničkom komorom priprema preporuka o zastoju donošenja rješenja o ovrhama za građane s prebivalištem ili boravištem na pogođenim područjima. Također, sve donacije građanima na potresom pogođenom području će, prema važećem Ovršnom zakonu, biti izuzete od ovrhe.
 
Uz to, ministar Malenica kazao je da svi građani kojima je u ovim okolnostima potrebna pravna pomoć, istu mogu dobiti u skladu sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći.
 
Cijelo Izvješće možete pogledati u nastavku:

 

Pisane vijesti