Hrvatskom saboru predstavljen Prijedlog odluke o imenovanju Ivana Turudića Glavnim državnim odvjetnikom

Slika /slike/01 Sjednice Hrvatskog sabora/HINA_HN20230413002507_.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica Hrvatskom saboru predstavio je Prijedlog odluke o imenovanju Ivana Turudića Glavnim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske.

Budući da dosadašnjoj Glavnoj državnoj odvjetnici ističe mandat od četiri godine, Državnoodvjetničko vijeće je, na temelju članka 25. Zakona, 29. studenoga 2023. godine objavilo javni poziv za imenovanje Glavnog državnog odvjetnika.

Ministar Malenica objasnio je kako je Državno odvjetničko vijeće pravodobne i potpune prijave kandidata uputilo Vladi Republike Hrvatske, koja je zatim od nadležnog odbora Hrvatskog sabora zatražila mišljenje o svim kandidatima.

„Nakon prethodno pribavljenog mišljenja Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o osnivanju Povjerenstva za utvrđivanje prijedloga kandidata za Glavnog državnog odvjetnika koje je provelo razgovore sa svim kandidatima te utvrdilo prijedlog kandidata za Glavnog državnog,“ podsjetio je ministar Malenica.

Na temelju provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je Prijedlog odluke o imenovanju Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika.

„Ivan Turudić trenutno obnaša dužnost suca Visokog kaznenog suda, a pravosudni je dužnosnik od 1991. godine kada je imenovan na dužnost suca Općinskog suda u Virovitici. U 33 godine obnašanja sudačke dužnosti istaknuo se u radu u najsloženijim kaznenim postupcima te u organizaciji rada sudova,“ istaknuo je ministar Malenica.

Podsjećamo, prema Ustavu Republike Hrvatske, Glavnog državnog odvjetnika imenuje Hrvatski sabor, na vrijeme od četiri godine, na prijedlog Vlade te uz prethodno mišljenje nadležnog odbora Hrvatskoga sabora.


FOTO: Hina

Pisane vijesti