Posjet delegacije Europskog odbora za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/rujan/CPT_bilaterala.jpg

Delegacija Europskog odbora za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja boravila je u od 19. do 28. rujna u redovnom periodičnom posjetu kaznenim tijelima u Republici Hrvatskoj.

U okviru posjeta održan je sastanak ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice i predsjednika Odbora Alana Mitchella. Razgovarali su u stanju i uvjetima u kaznenim tijelima u Republici Hrvatskoj te aktivnostima koje Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzima s ciljem povećanja kapaciteta zatvorskog sustava i unaprjeđenja uvjeta.

Predstavnicima odbora predstavljena su aktualna ulaganja u zatvorskom sustavu u kaznionicama u Lipovici-Popovači i Požegi kojima će se povećati kapaciteti za oko 230 mjesta te o planiranim ulaganjima u nove kapacitete u Gospiću. Uz to, prezentiran je sustav elektroničkog nadzora za uvjetni otpust koji je u Hrvatskoj uspostavljen u srpnju.

CPT (Odbor za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja) je međunarodno tijelo Vijeća Europe koje vodi računa o zaštiti prava osoba lišenih slobode te provodi nadzor nad svim mjestima zadržavanja osoba. Odbor svakih pet godina posjećuje svaku od država članica Vijeća Europe. Članovi Odbora do sada su posjetili Hrvatsku 2012. i 2017. godine.

Delegacija CPT-ija posjetila je Zatvorsku bolnicu u Zagrebu, Zatvor u Zagrebu, Kaznionicu u Lepoglavi te Kaznionicu i Zatvor u Požegi.

 

Stranica