Ministar Malenica na potpisivanju Sporazuma o realizaciji projekta „Modernizacija zatvorskog sustava kroz izgradnju Kaznionice u Gospiću“

  • Slika /slike/4.jpg
  • Slika
  • Slika

Aktualnim prijepodnevom započela je 16. sjednica Hrvatskog sabora na kojoj je članovima Vlade postavljeno 38 zastupničkih pitanja.

Riječ je tripartitnom Sporazumu između Ministarstva pravosuđa i uprave, Ličko-senjske županije i Grada Gospića, vezanim uz izgradnju nove Kaznionice u Gospiću.

Kaznionica će pružiti smještaj za 400 osoba lišenih slobode u zatvorenom tipu.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica objasnio je kako potpisivanje Sporazuma predstavlja prvi korak u izgradnji Kaznionice u Gospiću.

„Cilj ovog projekta je izgraditi najsuvremeniju kaznionicu u Hrvatskoj i jednu od najsuvremenijih u ovom dijelu Europe. To će biti najstroži kompleks unutar našeg zatvorskog sustava s najvišom razinom sigurnosti i najvišim standardima poštivanja ljudskih prava,“ rekao je ministar Malenica.

Također je istaknuo kako Ministarstvo pravosuđa i uprave, nakon grada Zagreba, najveće investicije ima upravo na području Ličko-senjske županije u kojoj su, radovi izgradnje Središnje pismohrane za sve zemljišnoknjižne odjele i radovi na zgradi suda u Senju, u završnoj fazi. Potpisivanje ovog Sporazuma dodatno potvrđuje dobre odnose koje Ministarstvo ima s Ličko-senjskom županijom i Gradom Gospićem.

„Grad Gospić kao grad kojeg smo izabrali za izgradnju kaznionice nije slučajno odabran. Smatramo da se Gospić nalazi na strateški bitnoj poziciji koja povezuje sjever i jug te istok i zapad, a realizacija ovog projekta pridonijet će demografskoj i društvenoj revitalizaciji ovog dijela Hrvatske,“ zaključio je ministar Malenica.

„Ličko-senjska županija, zahvaljujući resornom Ministarstvu, imat će dvije kapitalne investicije na ovom području,“ rekao je župan Petry.

„Jedno radno mjesto na ovakvim prostorima kao što su Gospić i Lika je hvalevrijedno, dok 250 radnih mjesta doista predstavljaju revitalizaciju cijele regije“, istaknuo je gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević.

Vrijednost projekta procjenjuje se na 70.000.000,00 EUR te će biti financiran sredstvima Razvojne Banke Vijeća Europe u iznosu od 70% investicije s PDV-om, dok će preostalih 30% troškova izgradnje snositi država.

Nakon potpisivanja Sporazuma, ministar Malenica je obišao radove na Središnjoj pismohrani zemljišnih knjiga Republike Hrvatske.

 



Pisane vijesti