Novi početak prezaduženih građana putem stečaja potrošača

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/stečaj potrošača/IMG_9875.jpg
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu pravosuđa je u utorak, 9. lipnja 2015. godine održan okrugli stol o konačnom prijedlogu Zakona o stečaju potrošača.

Prema podacima Financijske agencije na dan 31. ožujka 2015. godine zabilježeno je 320.802 blokiranih računa građana, dok se dug povećao na 32,02 milijarde kuna od zadnjeg mjerenja u prosincu 2014. godine. Zakon o stečaju potrošača donosi se kako bi se prezaduženim građanima osigurao „novi početak“.

Stečaj potrošača krajnji je izlaz iz nastale situacije. Potrebno je uložiti dodatna nastojanja u jačanju javne svijesti o važnosti racionalnog upravljanja imovinom, a potrebno je i dodatno razvijanje sustava medijacije i osposobljavanje povjerenika i savjetovališta. Kako je ministar pravosuđa Orsat Miljenić napomenuo, riječ je o posve novom institutu pa se stoga pažljivo radi na njegovoj izradi. Također, ministar je pozvao sve prisutne da iznesu svoje prijedloge, te rekao kako je Ministarstvo pravosuđa otvoreno za konkretne prijedloge.

Kako bi se dobilo na kvaliteti i efikasnosti budućega Zakona, Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Ministarstva financija - Porezna uprava, Financijska agencija, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska javnobilježnička komora, „Potrošač“ – Društvo za zaštitu potrošača, Udruga Franak, Pravna klinika pravnog fakulteta u Zagrebu, Projekt građanskih prava Sisak, Hrvatska udruga za mirenje, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Udruga Blokirani.
 
Prezentaciju s Okruglog stola možete pronaći ovdje, a svoje mišljenje izraziti putem e-savjetovanja

Pisane vijesti | Konferencije i okrugli stolovi