Na sjednici Vlade usvojen Prijedlog amandmana kojim se mijenjaju formalni uvjeti za ovlaštene zemljišnoknjižne referente

Slika /slike/00 MINISTAR HABIJAN/03-10-24 28. sjednica Vlade.jpg

Na 28. sjednici Vlade ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan predstavio je Memorandum o suglasnosti između Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Republike Hrvatske i Ministarstva pravosuđa Ukrajine te Prijedlog amandmana Vlade Republike Hrvatske na konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama 

Propisana viša razina obrazovanja za radno mjesto zemljišnoknjižnog referenta

„Ovim amandmanom mijenjaju se formalni uvjeti za ovlaštene zemljišnoknjižne referente na način da se propisuje viša razina obrazovanja radi potrebe za visokoobrazovnim kadrovima na sve zahtjevnijim i složenijim zemljišnoknjižnim poslovima,“ istaknuo je ministar Habijan.

Osim toga, smanjuje se potreban broj godina radnog iskustva s tri na jednu godinu, briše se ograničenje u pogledu struke za ovlaštene zemljišnoknjižne referente te se uređuje postupanje u slučaju zatečenih službenika na radnim mjestima zemljišnoknjižni referent i viši zemljišnoknjižni referent kojima će se omogućiti polaganje ispita za ovlaštenog zemljišnoknjižnog referenta.        
 
Memorandumom iz Kijeva Hrvatska se obvezala pomoći Ukrajini u pristupnim pregovorima s Europskom unijom

Ministar Habijan podsjetio je kako je Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Republike Hrvatske i Ministarstva pravosuđa Ukrajine zaključen u Kijevu 11. rujna ove godine.

Cilj samog Memoranduma je urediti određena pitanja, prije svega ona koja se odnose na pregovore u pristupanju Europskoj uniji u području pravosuđa, usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, pravosudnu suradnju u kaznenim i građanskim stvarima te modernizaciju i digitalizaciju pravosudnog, zatvorskog i probacijskog sustava.

Foto: HINA 
 

Pisane vijesti