Novim Zakonom o državnim službenicima povećava se mobilnost službenika u javnoj upravi

Slika /slike/00 MINISTAR HABIJAN/HN20240328463880.JPG

Na 8. sjednici Vlade ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan predstavio je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o državnim službenicima kojim će se unaprijediti  postupak planiranja i zapošljavanja u državnoj službi.


Nacionalnim planom oporavka i otpornosti predviđena je reforma sustava za zapošljavanje u državnoj službi kroz investiciju „Centralizirani sustav selekcije.“

Predmetnom investicijom unaprijedit će se postupak planiranja i zapošljavanja u državnoj službi kreiranjem centraliziranog sustava za zapošljavanje.

„Ovim prijedlogom Zakona predlaže se, u prijelaznom razdoblju od dana stupanja na snagu ovog Zakona pa do 1. siječnja 2026. godine, kada to zahtijevaju potrebe službe, mogućnost premještaja službenika upravnog tijela jedinice lokalne i područne samouprave, odnosno službenika iz javne službe na radno mjesto u državnoj službi za koje ispunjava propisane uvjete,“ objasnio je ministar Habijan.

Ministar je također naglasio kako novi Zakon predviđa i mogućnost prijave na interni oglas nakon 1. siječnja 2026. godine i to za državne službenike, službenike upravnih tijela jedinica lokalne i područne samouprave i službenike javnih službi koji ispunjavaju formalne uvjete za raspored na radno mjesto čime se osigurava mobilnost službenika u javnoj upravi.

Nadalje, kod privremenog premještaja brisat će se uvjet da je radno mjesto popunjeno punim brojem izvršitelja utvrđenim Pravilnikom o unutarnjem redu, obzirom da u određenim slučajevima postoje potrebe službe za privremenim premještajem na nepopunjeno radno mjesto.

„Zaključno, predlaže se propisati mogućnost privremenog premještaja službenika upravnih tijela jedinica lokalne i područne samouprave i službenika javnih službi u državnu službu, u iznimnim situacijama i kada to zahtijevaju potrebe službe, kao i mogućnost privremenog premještaja državnih službenika u navedena tijela,“ dodao je ministar.

Ministar Habijan je na kraju svog izlaganja istaknuo kako će Vlada Republike Hrvatske u sljedećem razdoblju donijeti nacionalni okvir za razvoj umjetne inteligencije pri čemu će u obzir uzeti preporuke Vijeća za umjetnu inteligenciju OECD-a.

„Navedenim mjerama i aktivnostima omogućit će se pravilan okvir za integraciju umjetne inteligencije u gospodarstvo i društvo, uz poštivanje europskih vrijednosti i temeljnih prava građana,“ zaključio je ministar.

FOTO: Hina 

Pisane vijesti