Jednostavnija uspostava baze zemljišnih podataka, ubrzanje postupka osnivanja i obnova zemljišnih knjiga

Slika /slike/00 MINISTAR HABIJAN/HN20240704607049-1.JPG

Ministar Damir Habijan je predstavio Vladi nacrt Konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama

Vladi je na današnjoj sjednici predstavljen nacrt Konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Zemljišnim knjigama kojim se dodatno uređuje pohrana zemljišnih knjiga u Središnju pismohranu zemljišnih knjiga u Gospiću.

Postupak osnivanja i obnove zemljišnih knjiga također se dodatno uređuje radi ubrzanja postupka. To znači da više neće biti rasprave pred sudom, osim ako sud procjeni da je to potrebno.

Ovim zakonskim prijedlogom smanjeni su kriteriji i pojednostavljena je uspostava Baze zemljišnih podatka čime su usklađeni podaci zemljišnih knjiga i katastra, a podaci se više neće voditi dvostruko.

„U odnosu na prethodni prijedlog zakona, Konačnim prijedlogom Zakona dodatno se propisuje način dostave pismena pravnim osobama sukladno odredbama Zakona o parničnom postupku jer su ispunjeni tehnički preduvjeti. Druga novina je da se pojedinačni ispravni postupak može provesti glede jednog ili više zemljišnoknjižnih uložaka, što će imati za rezultat manji trošak za naše građane“, istaknuo je ministar Habijan.


Foto: HINA

Pisane vijesti