Ministar Habijan: Digitalizacija i infrastruktura ključni za ravnomjerni razvoj Hrvatske

Slika /slike/Habijan.JPG

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan i ministar regionalnog razvoja Šime Erlić su na konferenciji Next Level Hrvatska Regionalni razvoj raspravljali o ključnim inicijativama za smanjenje regionalnih dispariteta i poticanje ravnomjernog razvoja Hrvatske

Naglasak su stavili na važnost digitalizacije, infrastrukturnih ulaganja i pravedne porezne politike kako bi se osigurala održiva budućnost za sve građane.

Ministar Habijan, koji je iz gospodarstva prešao u pravosuđe, upravu i digitalnu transformaciju, smatra da su digitalna transformacija i administrativna rasterećenja ključni za poboljšanje gospodarske klime. U proteklih pet mjeseci, njegov resor stavljao je veći naglasak na digitalizaciju, s ciljem smanjenja troškova i ubrzavanja administrativnih procesa.

"Digitalizacija nije samo skeniranje papira. Moramo promijeniti način razmišljanja i bolje koristiti mreže. Pozivam gospodarstvenike i IT sektor da nam kažu što im predstavlja izazov i kako im možemo pomoći", izjavio je ministar.

Govoreći o umjetnoj inteligenciji, ministar Habijan je naglasio da Hrvatska ima kapacitet za konkuriranje u tom području, posebno kroz suradnju sa sveučilištem FOI. Međutim, izazov ostaje privlačenje stručnjaka da rade u državnoj upravi.

Ministar Erlić osvrnuo se na ulogu Zagreba u regionalnom razvoju, ističući da je glavni grad pokretač gospodarskog i društvenog razvoja Hrvatske. Iako je Zagreb centar s najvišim prosjekom gospodarskog rasta, njegov razvoj pozitivno utječe na ostatak zemlje. "Ne bih Zagreb gledao kao negativca u kontekstu regionalne politike. Bez Zagreba nema razvoja ostalih dijelova Hrvatske", rekao je ministar Erlić.

Razlike u regionalnom razvoju u Hrvatskoj su vrlo izražene. Dok su neke regije, poput Istre i Zagorja, ekonomski razvijene, druge, kao što su Lika i Slavonija, zaostaju u gospodarskom rastu i kvaliteti života. Ministar Erlić je naglasio važnost pravedne porezne politike i stvaranja uvjeta za razvoj svih krajeva Hrvatske.

"Bolja povezanost svih krajeva, ulazak u Schengen i strateška ulaganja osiguravaju bolje uvjete za poslovanje", dodao je.

Programi usmjereni na razvoj otoka, Slavonije i brdsko-planinskih područja uključuju izgradnju prometne infrastrukture, izvora energije i bolnica. Međutim, potrebno je također stvoriti poticajan zakonski okvir za gospodarstvenike. "Panonska Hrvatska bila je jedna od najnerazvijenijih regija, ali vidimo pozitivne pomake. Ulaganje u cestovnu povezanost je izrazito bitno", istaknuo je ministar Erlić.

Ministar Erlić zaključuje da cilj nije učiniti od Like novi Zagreb, već osigurati jednake uvjete za život kroz ulaganja u vrtiće, škole, bolnice i gospodarske inicijative. "Lika pruža druge kvalitete života i vidimo pomake u gospodarskoj dinamici. Trebamo osigurati jednake uvjete u slabije razvijenim krajevima. Puno je posla pred nama", rekao je za kraj.

Tekst i foto: bloombergadria



Pisane vijesti