Digitalizacija kao glavni alat za poboljšanje učinkovitosti sudskih postupaka

Slika /slike/00 MINISTAR HABIJAN/Konferencija-ZPP.jpeg

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan u Opatiji je sudjelovao na radionici „Zakon o parničnom postupku kao alat za poboljšanje učinkovitosti prvostupanjskog postupka,“ koja se održava u okviru Programa izvrsnosti hrvatskih sudova.

Riječ je o projektu financiranom od strane Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, a kojeg su u suradnji uspješno proveli Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije te East - West Management Institut.

„Danas je digitalizacija glavna pokretačka snaga u privatnom, ali i poslovnom okruženju. U Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije svjesni smo njezine važnosti i snage, što dokazujemo  postojanjem Samostalnog sektora za digitalizaciju pravosuđa i javne uprave unutar samog Ministarstva,“ istaknuo je ministar Habijan.

„Osim toga, kao što znate, od nedavno je naše Ministarstvo proširilo svoj djelokrug te preuzelo poslove iz područja digitalne transformacije,“ dodao je.

Uz to, ministar Habijan dotaknuo se i Zakona o parničnom postupku kao alata za poboljšanje učinkovitosti prvostupanjskog postupka.

„Snimanje rasprave omogućit će odražavanje njezinog stvarnog tijeka i registriranje svih zbivanja u sudnici čime se povećava transparentnost i brža dostupnost informacija, što sa zapisnikom često nije slučaj,“ naglasio je ministar Habijan dodajući da autentičnost i izvornost tehničkog dokumentiranja daju jamstvo izvornosti i istovjetnosti onih činjenica koje su stranke u postupku iznijele, uz istovremeno rasterećenje suda. 

Ministar Habijan najavio je da će se tonsko snimanje početi primjenjivati od svibnja 2025. godine u 1.317 sudnica na 123 lokacija. „ Ukupna vrijednost projekta uvođenja tonskog snimanja je oko 10,6 milijuna eura“.

Uz to, podsjetio da je su posljednjim izmjenama Zakona o parničnom postupku uvedeni precizni rokovi za završetak postupka. Rok za donošenje odluke u prvom stupnju je tri godine, u žalbenom postupku godinu dana, dok se odluka za dopuštanje revizije mora donijeti u roku od šest mjeseci, a odluka o reviziji u roku od dvije godine.

Kao važnu novinu, ministar je istaknuo da su sporovi male vrijednosti propisani kao pisani postupci što također smanjuje trajanje takvih vrsta parničnih postupka.

„Naš je glavni cilj iskoristiti digitalizaciju za pružanje podrške pravosuđu u Hrvatskoj poboljšanjem učinkovitosti sudskih postupaka na građanskim i trgovačkim sudovima“ zaključio je ministar Habijan.

Aktivnosti „Programa izvrsnosti hrvatskih sudova“ bile su usmjerene na poboljšanje učinkovitosti pravosuđa na hrvatskim sudovima primjenom tehnika aktivnog upravljanja postupkom, poticanjem inovativnih rješenja uvedenih kroz pilot sudove, razvojem strategija komuniciranja s javnošću te održavanjem obuka, radionica i nacionalne konferencije o prioritetnim pitanjima u pravosudnom sustavu, a upravo je ova radionica predstavila završetak svih zadanih projektnih aktivnosti.
 

Pisane vijesti