Ministar Bošnjaković u Dnevniku NoveTv o funkcioniranju pravosuđa u doba COVID-19 i potresa te izboru Glavnog državnog odvjetnika

Slika slike/novi osj/novatvmini.png

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković gostovao je 3. travnja u Dnevniku NoveTV i odgovarao na pitanja Mislava Bage o funkcioniranju sudova i pravosuđa u vrijeme rizika od zaraze COVID-19, potresa u Zagrebu, rješavanju problema rokova i izboru novog Glavnog državnog odvjetnika RH.

Ministar Bošnjaković je ponovio da su svi sudovi u funkciji, a u zagrebačkom su potresu najviše oštećeni Županijski i Trgovački sud u Zagrebu, Vrhovni sud i zgrada Državnog odvjetništva, ali svi rade u određenom opsegu tj. radi se na hitnim predmetima i postupcima (pritvor, postupanja vezana uz osobe s duševnim problemima i slično) dok na ostalim predmetima suci savjesno i odgovorno rade od kuće, a rezultati se očekuju u vidu smanjenja broja riješenih starih predmeta.

Nema straha da bi neki predmeti koji su u javnosti zvučni mogli ići u zastaru, trenutno analiziramo stanje i ubrzo ćemo vidjeti treba li nam poseban zakon u kojem ćemo regulirati pitanja rokova i zastara, a poslušat ćemo i iskustva drugih zemalja na neformalnom sastanku ministara pravosuđa država članica Europske unije u ponedjeljak, između ostalog je naglasio ministar Bošnjaković.
Rok za prijavu na natječaj za novog Glavnog državnog odvjetnika ističe idućeg petka, prije toga nećemo znati tko se prijavio te ja, kao ministar pravosuđa tj. dio izvršne vlasti, ne planiram pokretati poseban stegovni postupak protiv gospodina Jelenića jer za to ima dovoljno mjera unutar sustava, izjavio je ministar Bošnjaković.

U zatvorskom sustavu nema oboljelih od COVID-19, imamo jednog oboljelog službenika i još nekoliko njih u samoizolaciji, međutim, poduzete su mjere pravovremeno i zasad taj sustav dobro funkcionira, ponovio je ministar Bošnjaković dok je na temu javnih bilježnika u ovim uvjetima naglasio da, prema preporukama Ministarstva pravosuđa, oni ne šalju rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave dok traje ova situacija, ali zaprimaju prijedloge za ovrhu.



Izvor videa: Dnevnik, Nova TV, 03.04.2020.

Pisane vijesti