Sporazumi o uzajamnoj pravnoj pomoći i uzajamnom izručenju državljana između RH i SAD pred Saborom

Slika slike/novi osj/sale1.png

Državni tajnik Josip Salapić obrazložio je jutros Hrvatskom saboru konačne prijedloge Zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Pregovori o ovim Ugovorima trajali su jedanaest godina i vodili su ih članovi različitih Vlada te su konačno dovršeni krajem 2019. Dosadašnji propisi koji su regulirali odnose ove vrste između dvije države datirali su iz 1901. te su u današnje vrijeme zastarjeli i neprimjenjivi. Obveza je Republike Hrvatske kao punopravne članice Europske unije, prema sporazumima EU i SAD-a iz lipnja 2003., usklađivanje s pravnim propisima Unije i sklapanje novih Ugovora, istaknuo je državni tajnik Salapić.

Odgovarajući na zastupničku repliku glede izručenja državljana SAD-a, državni tajnik Salapić je naveo da se radi o vrlo specifičnim slučajevima na području međunarodne kaznenopravne suradnje glede organiziranog kriminiala, kibernetičkog kriminala i teških kaznenih djela gdje nema izravnog izručenja, a sporazumom su predviđeni posebni protokoli prema kojima državljani RH nisu u podređenom položaju u odnosu na američke. Daljnje replike zastupnika Sabora odnosile su se većinom na rad sudova i pravosuđa u okolnostima potresa u Zagrebu i COVID-19 te je državni tajnik Salapić ponovio izjave ministra Bošnjakovića od prošlog tjedna. Isječak obrazloženja i dio odgovora na zastupničke replike pogledajte u videu ispod.

 

Pisane vijesti