Hrvatska pristupa Radnoj skupini OECD-a protiv podmićivanja

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/listopad/OECD.png
Ova odluka važan je napredak Republike Hrvatske u procesu pristupanja OECD-u, koji je službeno započeo u lipnju 2022. godine kada je Republika Hrvatska postala država kandidatkinja.

Odluka Radne skupine OECD-a protiv podmićivanja važan je korak u našem pristupanju OECD-u i priznanje naporima koje smo u ovom procesu napravili. Ulazak u OECD najvažniji vanjskopolitički cilj naše Vlade, a odluka da pristupimo Konvenciji i Radnoj skupini znak je da smo na dobrom putu. U godini u kojoj smo već ispunili izrazito važne političke ciljeve - ulazak u Schengen i eurozonu, ovo je još jedno priznanje Republici Hrvatskoj“, izjavio je ministar Malenica.

Republika Hrvatska 2017. godine uputila je zahtjev OECD-u za pristup Konvenciji i Radnoj skupini. Evaluacijski postupak započeo je 2022. godine kada je Republika Hrvatska prošla preliminarnu procjenu Radne skupine i ispunila upitnik Tajništva o zakonodavnom okviru i provedbi zakona u područjima na koje se Konvencija odnosi.

Ministarstvo pravosuđa i uprave pristupilo je izmjenama i dopunama Kaznenog zakona i Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, a Ministarstvo financija izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit kojima se hrvatski zakonodavni okvir uskladio s odredbama Konvencije o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Prihvaćanjem zahtjeva na današnjoj sjednici stekli su se uvjeti za pokretanje postupka potvrđivanja Konvencije o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama. U međuvremenu se očekuje dobivanje formalne pozivnice i razmjena pisama između OECD-a i Republike Hrvatske.  Radna skupina pristupit će prvoj fazi evaluacije usklađenosti zakonodavnog okvira Republike Hrvatske s odredbama Konvencije.

Konvencija o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama usvojena je u prosincu 1997., a stupila je na snagu u veljači 1999. godine. Konvencija ima 45 stranaka - uz 38 država članica OECD-a, njezinima strankama su i Argentina, Brazil, Bugarska, Peru, Ruska Federacija, Rumunjska i Južna Afrika.

Konvencija je prvi je i jedini međunarodni ugovor koji je posebno usmjeren na transnacionalno podmićivanje u području poslovanja. Kao pravno obvezujući međunarodni instrument, njezine stranke suglasne su utvrditi podmićivanje stranih javnih službenika kao kazneno djelo prema svojim zakonima te istražiti, kazneno goniti i sankcionirati ovo djelo.

Radna skupina OECD-u kojoj Hrvatska pristupa osnovana je 1994. godine i nadležna je za praćenje provedbe Konvencije.

Foto: OECD 


 
 

 

 
 

Stranica