Edukacija službenika zatvorskog sustava za provođenje preventivnog prometnog programa za zatvorenike

Slika /slike/Zatvorski sustav/Edukacija sluzbenika zatvorskog sustava.jpg
Od 18. do 20. ožujka i od 25. do 27. ožujka 2015. godine u Centru za izobrazbu u Zagrebu i u Kaznionici u Lipovici – Popovači održane su dvije trodnevne edukacije za službenike zatvorskog sustava pod nazivom Vozač – čimbenik sigurnosti u prometu.  Edukaciju je završio 31 zatvorski službenik Odjela tretmana i Odjela osiguranja koji će u 15 različitih kaznenih tijela provoditi ovaj preventivni program kroz grupni rad sa zatvorenicima. Kroz radionice i kroz praktični rad zatvorenici će dobiti uvid u uzroke i posljedice prometnih nesreća, prisjetit će se prometnih i sigurnosnih propisa, razgovarat će o prometnoj kulturi, svrsi sigurnosnih i zaštitnih mjera i drugim važnim propisima a sve s ciljem razvoja kritičnosti i odgovornosti za svoje ponašanje u prometu te prevencije prometnih nesreća, posebno onih teških sa smrtnim posljedicama.
 
Zatvorski sustav Republike Hrvatske ima dugu tradiciju u provođenju programa tretmana sa zatvorenicima osuđenima za kaznena djela iz prometa koji se provodi u Kaznionici u Lipovici – Popovači i u Kaznionici u Valturi pod nazivom Tretman zatvorenika počinitelja kaznenih djela iz prometa. Na temelju znanja i iskustva stečenog kroz neposredni rad sa zatvorenicima tijekom provođenja navedenog tretmana, pojavila se potreba da se i u drugim kaznenim tijelima u Republici Hrvatskoj provodi širi preventivni program koji u sebi sadrži, ne samo znanja o vožnji i poznavanju prometnih pravila, već ima za cilj kod zatvorenika osvijestiti doživljavanje i ponašanje vezano uz vožnju kao što su traženje opasnosti i prihvaćanje rizika. Tako je nastao ovaj preventivni prometni program Vozač – čimbenik sigurnosti u prometu u koji se uključuju zatvorenici koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora zbog različitih kaznenih djela, a za koje se procijeni da im je ovakva edukacija potrebna te svi ostali zatvorenici koji nisu počinitelji kaznenog djela iz prometa, ali su zainteresirani za sadržaje koji se nude ovim programom te se u program uključuju dobrovoljno.
 
Polazišna ideja za izradu ovog programa za sve zainteresirane zatvorenike u različitim kaznenim tijelima, kako zatvorima tako i kaznionicama, bila je da se vještina i znanje o vožnji uči u autoškoli, ali sigurno ponašanje u vožnji, odnosno odgovorno i savjesno ponašanje prema sebi i prema drugim osobama koje sudjeluju u prometu, usvaja se tijekom cijeloga života.


Pisane vijesti | Zatvorski sustav