Najavljen početak pripreme za uvođenje Zajednice UZOR u Odgojnom zavodu u Turopolju

  • Slika /slike/Zatvorski sustav/Vijesti/UZOR_05 07 2024/UZOR_05 07 2024_slika1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na redovitom sastanku Povjerenstva za uvođenje, praćenje, edukaciju i evaluaciju Zajednica UZOR, održanom 5. srpnja 2024. godine u Odgojnom zavodu u Turopolju, predsjednik Povjerenstva, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju, Zvonimir Penić, podsjetio je sudionike na dobrobiti Zajednice UZOR za zatvorski sustav te najavio je početak priprema za njezino uvođenje u Odgojni zavod u Turopolju. 

Više od šest godina uspješnog djelovanja Zajednice UZOR u Kaznionici u Lepoglavi, Kaznionici u Požegi, Kaznionici u Lipovici-Popovači te, do razornog potresa, i u Kaznionici u Glini, donijelo je zatvorskom sustavu brojne dobrobiti.
U odnosu na zatvorenike, ove dobrobiti se ogledaju u njihovoj aktivnijoj uključenosti u ostvarivanje pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora, većoj odgovornosti i samostalnosti, poboljšanoj kvaliteti života tijekom izvršavanja kazne, olakšanom učenju vještina potrebnih za prilagođeni život na slobodi, povećanom zadovoljstvu i doživljaju sigurnosti te značajnom smanjenju neprihvatljivog ponašanja tijekom izvršavanja kazne.
Dobrobiti o kojima izvješćuju službenici obuhvaćaju veće zadovoljstvo poslom, smanjenje stresa i izgaranja na poslu, povećanje osjećaja osobne sigurnosti, kao i dinamičke sigurnosti kaznenog tijela. Sve navedeno pridonosi sigurnosti društva u cjelini. Stoga ne iznenađuje spremnost na poduzimanje napora za uvođenje Zajednice UZOR u Odgojni zavod u Turopolju, ustanove koja će ovakav način organizacije svakodnevnog života u zatvorskom sustavu primijeniti na maloljetnim i mlađim punoljetnim počiniteljima kaznenih djela. Upravitelj Odgojnog zavoda u Turopolju, Želimir Franjić, predstavio je posebnosti populacije odgajanika, početnu viziju Zajednice UZOR u Odgojnom zavodu i okvirni plan priprema za uvođenje Zajednice.  
Utemeljena na znanstvenom Modelu kvalitete života te primjeni načela teorije socijalnog učenja i pozitivnog grupnog pritiska, Zajednica UZOR je način organiziranja svakodnevnog života zatvorenika u kojem se zatvorenicima povjerava sloboda odgovornog izbora i omogućuje puna uključenost u ostvarivanje životnih vrijednosti uz njegovanje pozitivne psihosocijalne klime. Življenjem po pravilima i normama Zajednice UZOR zatvorenici imaju priliku razviti i očuvati osobne vještine i vrijednosti u smjeru preuzimanja veće odgovornosti za svoje postupke, osmišljavanja svog života za vrijeme izdržavanja kazne, ispunjavanja svojih obveza te preuzimanja odgovornosti za posljedice svog ponašanja za vrijeme izdržavanja kazne, a sve s ciljem pripreme za izlazak na slobodu.
Svim sadašnjim i budućim UZOR-ovcima želimo dostojanstveno izdržavanje kazne i budući život na slobodi u skladu s opće prihvaćenim društvenim normama i pravilima.