U Saboru predstavljene izmjene Zakona o dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije

Slika /slike/vijesti naslovnica/14-10-2020 - Salapić - Sabor/Josip Salapić.png

Državni tajnik Josip Salapić danas je u Hrvatskom saboru predstavio izmjene Zakona o dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kazenim stvarima s državama članicama Europske unije i godišnja izvješća iz djelokruga Ministarstva pravosuđa i uprave

„Prijedlogom Zakona o dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, uređuje se područje pravosudne suradnje u kaznenim stvarima između država članica potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji“, kazao je državni tajnik Salapić.

Obveze po ovom Zakonu, za Republiku Hrvatsku, započele su 1. srpnja 2013. godine,odnosno danom punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, naglasio je prilikom izlaganja državni tajnik Salapić.

Područje regulative su europski uhidbeni i europski istražni nalog, priznanje izvršenja odluke o novčanoj kazni, priznanje izvršenja presuda kojima je izvršena kazna zatvora ili mjera koja uključuje  oduzimanja slobode, priznanje izvršavanja presuda i odluka kojima je izrečena probacijske mjere ili alternativne sankcije i druga procesna sredstva.

"Razlog za predlaganje je ugradnja provedbenih odluka u odnosu na Uredbu Europske unije iz 2018. godine o priznavanju naloga za zamrzavanje i naloga za oduzimanje imovine, koja se primjenjuje u državama članicama od 19. prosinca od 2020. godine", dodatno je pojasnio državni tajnik Salapić.

Odgovarajući na pitanja zastupnika glede međunarodne pravosudne suradnje s trećim zemljama, državni tajnik Salapić kazao je kako ovaj Zakon regulira suradnju država članica Europske unije.

„Ministarstvo pravosuđa i uprave čini sve napore, imamo dodatne anekse Međunarodnom sporazumu gdje ne priznajemo odluke sudova Bosne i Hercegovine, kada se radi o pravomoćnim presudama izrečenima u Republici Hrvatskoj, tako da se osuđenici koji odu izvan sustava RH ne mogu vratiti u RH dok pravomoćno ne odsluže kaznu u RH, naglasio je državni tajnik.                              

Državni tajnik Salapić zatim je predstavio Izvješće o stanju kaznionica i zatvora u Republici Hrvatskoj i Izvješće o radu probacijske službe za 2019. godinu.

"Ukupni zatvorski kapaciteti u kaznionicama i zatvorima u zatvorenim uvjetima je 2909 mjesta, u poluotvorenim uvjetima 725 mjesta te u otvorenim uvjetima 285 mjesta, ukupno 3919 mjesta. Tijekom prošle godine kroz kazneno pravni sustav RH prošlo je 12 603 zatvorenika različitih pravno-pravno statusa. Kaznu zatvora koje odslužuju punoljetne osobe kojima je izrečena kazna zatvora u kaznenom postupku 4199, punoljetne osobe koje izvršavaju kaznu zatvora u prekršajnom postupku 639 ili drugom sudskom postupku ili kazna zatvora u kojima je izrečena novčana kazna 259 te prekršajno izdržavanje 1986 slučajeva kazna maloljetničkog zatvora 18, odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod izrečena maloljetnim počiniteljima kaznenih djela 88. Mjera istražnog zatvora ukupno je bilo 5414 slučajeva u odnosu na 2018. to je povećanje za oko 950 pritvorenika uzrokovano migrantskom krizom", izvijestio je državni tajnik Salapić.

"U zatvorskom sustavu imali smo više od 50 tisuća općih liječničkih pregleda, 2726 stomatoloških pregleda, 6374 psihijatrijska pregleda", zaključio državni tajnik.



 

Pisane vijesti