U mreži prvog: državni tajnik Juro Martinović o bijelom štrajku sudaca

Slika /slike/dužnosnici/HN20230505034504_Juro Martinović.jpg

Sucima prvoga stupnja i državnim odvjetnicima plaća se diže za 26 %, državni tajnik Juro Martinović pozvao na suradnju svih grana vlasti kako bi se građanima i poduzetnicima omogućilo pravo na pristup sudu i pravo na što bržu pravdu

Gostujući u emisiji Hrvatskoga radija U mreži prvog državni tajnik Juro Martinović rekao je kako plaće u javnom sektoru u Hrvatskoj nisu odraz složenosti poslova koji se odrađuju u državnim, javnim, lokalnim službama, kao ni u sudbenoj vlasti kao posebnoj grani vlasti.

„Realnost je nešto drugo i mi smatramo da su ove plaće koje sada dižemo za 513 eura za suce osnovnih sudova primjerene okruženju plaća, dakle i plaćama viših sudova, sudaca županijskih sudova, Vrhovnog suda, ali i plaćama drugih dužnosnika i službenika i namještenika koji se plaćaju iz proračuna“.

Državni tajnik je naveo kako Ministarstvo pravosuđa i uprave surađuje s pravosudnim dužnosnicima, kroz radnu skupinu, s čelnicima pravosudnih tijela, ali i s predstavnicima Udruge sudaca istaknuvši kako nije moguće da su plaće sudaca 2009. nominalno bile više nego 2022. godine te da je to teza koja može izazvati potpuno pogrešne zaključke opće javnosti.

„U proceduru ide zakon koji će regulirati plaće, koji smo na radnoj skupini usuglasili. U radnoj skupini sudjeluje dvoje sudaca koji su iz Udruge“, rekao je državni tajnik, naglasivši da su „sudovi i suci treća grana vlasti, potpuno neovisna, ali da se tri grane vlasti međusobno prožimaju i svi bi međusobno trebali učiniti napore da osiguramo da građani i poduzetnici imaju adekvatno ustavno pravo na pristup sudu i pravo na što bržu pravdu“.

Upitan ima li Ministarstvo alate da spriječi bijeli štrajk, državni tajnik je naveo kako alate Ministarstvo nema, niti se želi miješati u neovisnost sudbene vlasti te je istaknuo da će se zakon kojim će se plaće riješiti donijeti po hitnoj proceduri, da će pravosudni dužnosnici prvoga stupnja dobiti povećanje od 26 % te da će Ministarstvo nastaviti raditi na poboljšanju njihovog standarada.

„Ministarstvo pravosuđa i uprave zajedno sa sudbenom vlašću napravilo je u zadnjih desetak godina znatne korake naprijed, procesi su se ubrzali, rješava se puno više predmeta nego ranije, po sucu se puno više rješava predmeta i mislim da smo na dobrom putu“, kazao je državni tajnik Martinović u odnosu na pitanje vezano za vraćanje povjerenja građana u pravosuđe.

Istaknuo je da je cilj srediti ukupnost plaća u javnom sektoru te da u proceduru idu Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi i Zakon o plaćama pravosudnih dužnosnika. Po pitanju potonjeg zakona, plaće će se pokušati indeksirati i urediti u prvom stupnju. Svim tim izmjenama bi se trebao uvesti transparentniji i kvalitetniji sustav.

„Što se tiče komparacija sa savjetnicima na Vrhovnom sudu, stav je da nikome nećemo smanjivati plaće. Jednim općim pomjeranjem dovest ćemo to u sklad i postići ono o čemu razmišljaju suci osnovnih sudova“, zaključio je državni tajnik.

Uz državnog tajnika Martinovića u emisiji su sudjelovali sudac Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec i profesor s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Viktor Gotovac.



Foto:Hina

Pisane vijesti