Samo 7% građana podupire mjere na sudovima

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/travanj/HN20190201018673.jpg

Ministarstvo pravosuđa i uprave u ponedjeljak je od predsjednika viših sudova zatražilo podatke o broju sudaca koji sudjeluju u tzv. mjerama upozorenja Udruge hrvatskih sudaca (UHS) „zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti oko povećanja plaća” pa rade samo na hitnim predmetima.

Ministarstvo pravosuđa i uprave sukladno Zakonu o sudovima zatražiilo je od svih predsjednika viših sudova podatke o sucima koji provode mjere, odnosno odgađaju ili ne zakazuju ročišta. Kada se prikupe službeni podaci od predsjednika, koji su dužni osigurati redovan rad sudova, znat će se koliko je sudaca stvarno u 'bijelom štrajku'.

Državni tajnik Juro Martinović ranije je u ponedjeljak prenapuhanima nazvao podatke sudačke udruge koja je izvijestila da je odaziv na provedbu posebnih mjera upozorenja sudaca iznad očekivanja i ranijih procjena od 70 posto.

Stopa sudjelovanja sudaca u posebnim mjerama je vrlo visoka, posebno na općinskim i trgovačkim sudovima te je u nekim gradovima dosegla i sto posto, ustvrdila je predsjednica jednog od zagrebačkih ogranaka UHS-a Vesna Horvath.

Istraživanje javnog mnijenja: Samo sedam posto u potpunosti podržava 'bijeli štrajk'

Prema istraživanju agencije IPSOS puls, provedene za ministarstvo uoči početka mjera na sudovima, samo sedam posto ispitanika u potpunosti podržava 'bijeli štrajk' tijekom kojega će suci sporije obrađivati predmete, a 12 posto ga uglavnom podržava. 

Istovremeno 31 posto uopće ne podržava mjere koje suci provode od 8. svibnja, a 16 posto ih uglavnom ne podržava.

Čak 67 posto ispitanika ne zna kolika su primanja sudaca, svega 14 posto misli da plaća sudaca treba biti veća, pet posto smatra da su plaće dostatne, a devet posto da bi suci trebali imati manje plaće.

Istraživanje je pokazalo da samo šest posto građana u potpunosti vjeruje sucima dok ih 14 posto uopće nema povjerenja u suce, a dodatnih 20 posto u njih uglavnom nema povjerenja. Uglavnom im vjeruje 16 posto, u potpunosti šest posto, dok 11 posto ne zna ili nisu odgovorili.

Tekst i foto: Hina 

Pisane vijesti