Suci ponovno odbili prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave i povećanje neto primanja za 700 eura – odgovornost za bijeli štrajk na Udruzi hrvatskih sudaca

Slika /slike/01 Vizuali za priopćenja/Priopćenje.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica uputio je danas poziv na sastanak predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca koji su ponovno odbili povećanje primanja za 700 eura neto u manje od godini dana. 

U telefonskom razgovoru s predsjednikom Udruge hrvatskih sudaca Damirom Kontrecom, ministar je ponovno predložio prijedlog uvećanja primanja kroz uvođenje materijalnih prava i nastavak razgovora oko cjelovitog uređenja sustava plaća nakon što se donese novi sustav plaća za službenike i namještenike. Uvođenje materijalnih prava zahtjev je Udruge hrvatskih sudaca, a ponovnim odbijanjem svog vlastitog zahtjeva zajedno s povećanjem plaće, preuzeli su odgovornost za štrajk i sve njegove posljedice.

Današnjim odbijanjem, Udruga hrvatskih sudaca ponovno je dokazala da je odluka o provođenju štrajka donesena danima prije posljednjih razgovora s Vladom i prije Odluke Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca. Podsjećamo, u jednom mediju prošli tjedan objavljena je informacija o poslanoj obavijesti sucima u utorak, 9. siječnja iz Udruge. U njoj se ističe kako će se „neovisno o tome što će Vlada ponuditi, ponovno krenuti s mjerama upozorenja 22. siječnja“ te „da medijima nije dan točan datum početka štrajka iz taktičkih razloga, po savjetu PR službe“.

Ministarstvo ponovno ističe da je i dalje otvoreno za nastavak dijaloga o drugim zahtjevima pravosudnih dužnosnika - unutar Radne skupine i u okvirima koji su Udruzi hrvatskih sudaca poznati. Ističe i kako dosadašnje spominjanje različitih ultimatuma, prijetnji bojkotom izbornih povjerenstava ili pak unaprijed dogovaranje štrajkova prije nego što se uopće i sasluša prijedlog Ministarstva, nisu dobra polazišta za daljnje razgovore. 

Vladavina prava počiva na osiguranju pravne zaštite svih građana i jednakom pristupu sudu. Vjerujemo da će Vrhovni sud, kao najviši sud u Republici Hrvatskoj, poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala jedinstvena primjena prava i ravnopravnost svih stranaka u postupku.
Vjerujemo i da će predsjednici sudova sukladno normativnim ovlastima organizirati uredno i pravodobno obavljanje svih poslova na sudu, odnosno osigurati redovan rad sudova, a Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru svojeg djelokruga razmotrit će poduzimanje mjera s ciljem osiguranja ustavnog prava na pristup sudu.
 

Pisane vijesti