Savjetnik Crnčec u emisiji: „U mreži prvog:“ Uvođenjem femicida ušli smo u krug pet najprogresivnijih europskih zemalja po pitanju borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /slike/Savjetnik Crnčec.png

Ivan Crnčec, savjetnik ministra pravosuđa i uprave, gostovao je u emisiji „U mreži prvog“ Hrvatskog radija u kojoj je govorio o izmjenama Kaznenoga zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji kojima se proširuju i osnažuju prava žrtava te oštrije sankcioniraju nasilnici. 

Zahvalivši cijeloj Radnoj skupini koju su činile: akademska zajednica, praktičari i nevladine udruge s područja zaštite nasilja u obitelji, savjetnik Crnčec podsjetio je da su izmjene triju zakona samo kruna kontinuiranog rada zadnjih par godina.

„Mislim da je uvođenjem femicida kao kaznenog djela napravljen jedan veliki iskorak, čime smo uz Belgiju, Španjolsku, Maltu i Cipar, ušli u krug pet najprogresivnijih država Europske unije koje se bore protiv nasilja nad ženama, naglasio je savjetnik Crnčec“

Osim femicida, u Kazneni zakon uvedena je i definicija rodno utemeljenog nasilja, postrožene su kazne za silovanja i sva teška kaznena djela protiv spolnih sloboda, ukinuta je zastara za seksualno iskorištavanje i zlostavljanje djece te je uvedena minimalna udaljenost od 100 metara.

„S legislativne strane je stvarno jako puno napravljeno i mislim da su ove promjene unisono pozdravljene i prepoznate i u Hrvatskom saboru. Radi se na tome da se pokaže kako nasilje nije prihvatljivo te da će se nasilnici vrlo oštro i rigorozno kažnjavati,“ objasnio je.

Na kraju, savjetnik Crnčec dotaknuo se i novog kaznenog djela „neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje,“ naglasivši kako stavak 2. Zakona jasno isključuje novinare kao moguće počinitelje ili sudionike ovog kaznenog djela.

Uz savjetnika Crnčeca, u emisiji je gostovala i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter te neovisna konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama Dunja Bonacci Skenderović.

Snimku cijelog razgovora možete pogledati na poveznici Hrvatske radiotelevizije.

Foto: HRT

Pisane vijesti