Studijska posjeta Probacijskoj službi Agder

Slika /slike/vijesti naslovnica/Studijska posjeta Probacijske službe 2016..jpg

U okviru Financijskog mehanizma Kraljevine Norveške od 25. do 30. rujna 2016. godine realizirana je studijska posjeta Probacijskoj službi Agder. 

U posjet Probacijskoj službi u Norveškoj upućeno je sedam predstavnika Sektora za probaciju Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske.

Cilj studijskog putovanja bio je upoznati se sa načinom izvršavanja probacijskih poslova u Norveškoj, posebice s programima za osuđenike koji se provode u samim probacijskim uredima.

Tijekom studijskog posjeta utvrđeno je kako postoji niz sličnosti između dvaju probacijskih službi pa je razmjena informacija bila vrlo korisna za obje strane.

Prvoga dana posjeta domaćini su prezentirali poseban program  „prevencije voženje pod utjecajem alkohola“ kao i način korištenja elektronskog nadzora.
S obzirom na to da će se u Hrvatskoj uskoro provoditi pilot-projekt korištenja elektronskog nadzora, domaćini su demonstrirali uređaje koji se koriste, način instalacije te vođenje nadzornog centra. Hrvatskim predstavnicima je omogućeno da se uključe u tjedni sastanak službenika zaduženih za terenski rad i u rad jedne programske grupe za osuđenike.

Drugoga dana studijske posjete organiziran je posjet zatvoru u Kristiansandu i tzv. „halfway house“ Solholmen gdje je prezentiran način rada sa zatvorenicima u različitim fazama služenja kazne zatvora te priprema za izlazak na slobodu.
Istoga dana održane su i prezentacije o načinu i važnosti pisanja izvješća prije donošenja odluke o kazni te prezentacija o radu s maloljetnicima. U suradnji s nevladinom organizacijom „Wayback“, koja redovito surađuje s probacijskom službom u vezi resocijalizacije i reintegracije osuđenika u zajednicu, u poslijepodnevnim satima je organizirana vožnja brodom na kojoj je prezentiran način suradnje probacije i nevladinog sektora.

Trećeg dana studijske posjete cijelo hrvatsko izaslanstvo je sudjelovalo na Konferenciji „Strafferettskonferansen i Agder“ na kojoj su se okupili relevantni predstavnici probacije, zatvora, sudova, državnog odvjetništva i nevladinih organizacija. Načelnica Sektora za probaciju je u svojstvu predavača predstavila rad Probacijske službe u Republici Hrvatskoj.
Kao posebno zanimljivo predavanje svakako treba naglasiti uspostavu tzv. „Drug courta“, specijaliziranih sudova za rad s ovisnicima o drogama koji je bio pilotiran 10 godina u suradnji sudova i probacije, a od 2016. godine postaje dostupan u cijeloj Norveškoj.

Četvrtog dana studijske posjete naglasak je stavljen na mjere i sankcije u zajednici i način njihova izvršavanja u Norveškoj.
U drugom dijelu dana, izaslanstvo se podijelilo u dvije grupe: jedna grupa je posjetila zatvor u Arendalu, dok je druga grupa sudjelovala u terenskom postavljanju elektronskog nadzora osuđenicima. 

Posljednjeg dana raspravila su se sva dodatna pitanja o radu probacijske službe u Norveškoj te je dogovoren okvirni plan uzvratnog posjeta.

Sve osobe uključene u studijsku posjetu, kako domaćini iz Norveške tako i predstavnici hrvatske probacije, suglasni su da je posjeta bila više nego iznimno korisna. Otvorenost, spontanost i volja za dijeljenjem iskustava iz rada koju su pokazali domaćini rezultirala je brojnim idejama koje se mogu implementirati u rad Sektora za probaciju. Također, činjenica da dvije probacijske službe imaju veliki broj sličnosti u radu otvorila je daljnja razmišljanja o mogućnostima buduće suradnje za koju interes pokazuju obje strane. Predstavnici Sektora za probaciju započeli su pripremati uzvratni posjet kolega iz Norveške koji se očekuje početkom travnja 2017. godine.  

Pisane vijesti | Probacija