Sjednica sabora: Predstavljen Nacrt prijedloga zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora

Slika /slike/01 DT RUKAVINA/sanjin rukavina sabor.JPG

Državni tajnik Sanjin Rukavina predstavio je Hrvatskom saboru Nacrt prijedloga zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora

Važećim Zakonom o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora.

Vlada je ovlaštena uredbama uređivati pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora, osim izmjena državnog proračuna i propisivanja poreza te onih pitanja koja prema Ustavu Republike Hrvatske može uređivati samo Hrvatski sabor.

„Temeljna ograničenja zakonodavne delegacije propisana su člankom 88. Ustava, a odnose se na razradu Ustavom utvrđenih ljudskih prava i temeljnih sloboda, nacionalna prava, izborni sustav, ustrojstvo, djelokrug i način rada državnih tijela i lokalne samouprave, s tim da uredbe na temelju zakonske ovlasti ne mogu djelovati unatrag, a prestaju vrijediti istekom roka od godinu dana od dana dobivene ovlasti, ako Sabor ne odluči drukčije“ izjavio je državni tajnik.

Delegirana ovlaštenja su u dosadašnjoj zakonodavnoj praksi dodatno materijalno ograničavana na pitanja tekuće gospodarske politike, a vremenski na razdoblje u kojem Hrvatski sabor redovito ne zasjeda.

„Budući da ovlast delegirana važećim Zakonom prestaje u ustavnom roku od godinu dana od dana njegova stupanja na snagu ovim Zakonom Vladu se predlaže i nadalje ovlastiti da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora, uvažavajući primjenjiva ustavna ograničenja i dosadašnju zakonodavnu praksu“ zaključio je državni tajnik.

Pisane vijesti