Projekt revidiranja metodologije ocjenjivanja sudaca – promjene u pravosuđu zahtijevaju odgovornost

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/studeni/3 (3).jpeg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica otvorio je u utorak, 14. studenoga završnu konferenciju projekta „Revidiranje metodologije ocjenjivanja sudaca“ vrijednog oko 400 tisuća eura koji je financiran sredstvima Norveške darovnice. 

U svojem uvodnom govoru ministar je istaknuo da su promjene ključ razvoja pravosuđa, a metodologija jedan od instrumenata kvalitetnijeg upravljanja ljudskim potencijalima u sudbenoj vlasti i snažan alat jačanja odgovornosti i osnaživanja povjerenja u pravosudni sustav. Podsjetio je na izmjene Zakona o Državnom sudbenom vijeću kojima su korigirani određeni nesrazmjeri u sustavu te na taj način osigurani dodatni alati za učinkovitiji rad i jačanje neovisnosti tijela. 

„Promjene u pravosuđu ključ su jačanja povjerenja građana u pravosudni sustav. Mozaikom promjenama želimo unaprijediti i osnažiti pravosuđe kako bi ono bilo modernije, učinkovitije i dostupnije građanima. Takav mozaik promjena ne obuhvaća samo izmjene koje provodimo u procesnom ili materijalnom zakonodavstvu već i promjene koje se događaju zahvaljujući organizacijskim i razvojnim procesima. Upravo je projekt revidiranja metodologije evaluacije rada sudaca dio tog razvojnog aspekta djelovanja Ministarstva pravosuđa i uprave jer o kvalitetnoj metodologiji i objektivno postavljenom sustavu vrednovanja i evaluacije rada svih sudaca ovisi i učinkovitost odnosno ažurnost sudova“ naglasio je. 

Ministar je konstatirao da unatoč činjenici da sudovi u Hrvatskoj godišnje riješe preko milijun predmeta, učinkovitost pravosuđa nije na zadovoljavajućoj razini zbog čega je potrebno preuzeti odgovornosti. 

„Sudbena vlast iz svojeg djelokruga rada, Ministarstvo pravosuđa i uprave iz svojeg djelokruga moraju napraviti iskorake u povećanju učinkovitosti pravosuđa. Akcijski planovi koje provodimo od 2021. nisu samo instrument Ministarstva pravosuđa i uprave, već  instrument za suce i predsjednike sudova zahvaljujući kojima mogu unaprijediti rad sudova“, rekao je ministar. 

Govoreći o razvojnim promjenama na kojima Ministarstvo pravosuđa i uprave radi ministar je podsjetio da se provode projekti vrijedni više do 640 milijuna eura, što višestruko premašuje iznos prethodnog investicijskog ciklusa u kojem je realizirano projekata u vrijednosti nešto manjoj od 39 milijuna eura. 

„U ovom trenu otvoreno je 31 gradilište, među kojima je i zgrada Općinskog suda koja je financirana sredstvima Norveške darovnice.  Nacionalnim planom oporavka i otpornosti osigurali smo sredstva za realizaciju najvećeg pravosudnog projekta - Trga pravde u Zagrebu. Dugo očekivani projekt više nije samo plan i ideja već stvarnost - koja će u idućim mjesecima dobiti prve obrise s početkom gradnje“ kazao je ministar i dodao da Ministarstvo na tome ne planira stati već u budućem investicijskom ciklusu krenuti s izgradnjom trgova pravde u Rijeci i Velikoj Gorici te osiguranju novih prostora za sudove u Novskoj, Bjelovaru i Kutini. 

Ponovno je istaknuo da je upravljanje ljudskim potencijalima dio razvojnih promjena na kojima Ministarstvo pravosuđa i uprave radi, kako u pogledu usavršavanja pravosudnih dužnosnika te službenika i namještenika tako i u pogledu povećanja plaća. Podsjetio je da  je osnovica za izračun plaća sudaca povećanja za 13 posto, a koeficijenti za prvostupanjske suce povećani su na 4.21 čime je plaća sudaca prvog stupnja porasla za više od 500 eura. 

„Ostvareno povećanje plaća, najveće je povećanje plaća pravosudnih dužnosnika u posljednjem desetljeću i odraz politike Ministarstva da investicijama, ulaganjima i proračunskim povećanjima osigurava kvalitetna sredstva za neovisni rad pravosudnih tijela,“ te zaključio: „Svaki mozaik promjena iziskuje viziju, vrijeme i ljudske kapacitete. Ministarstvo pravosuđa i uprave sve je svoje resurse usmjerilo prema ostvarenju ciljeva za koje smo se zajednički opredijelili. U realizaciji tih ciljeva vodimo se odgovornošću i vjerodostojnošću - da promjene koje se događaju budu odgovor na potrebe građana“. 

Projekt „Revidiranje metodologije ocjenjivanja rada sudaca“ proveden je u suradnji s Državnim sudbenim vijećem i Norveškom sudskom upravom te je trajao 18 mjeseci. U okviru projekta provedena je analiza postojećeg sustava ocjenjivanja rada sudaca, izrađena komparativna analiza ocjenjivanja rada sudaca u tri državne članice: Austriji, Nizozemskoj i Portugalu, te su izrađene preporuke za unaprjeđenje Metodologije ocjenjivanja rada sudaca. 

Uz ministra Malenicu sudionike konferencije pozdravili su predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković, u ime Vrhovnog suda predsjednik Građanskog odjela Damir Kontrec te projektna koordinatorica Norveške sudske uprave Nieke Van de Berg. 

Projektne aktivnosti predstavili su stručnjaci na projektu sudac Đuro Sessa, Nils Asbjorn sudac Žalbenog suda u Halogalandu, te sutkinje Branka Ćiraković i Sabina Dugonjić.

Na konferenciji su također prikazani rezultati provedbe Akcijskih planova, projektni planovi Ministarstva pravosuđa i uprave te prikaz razvoja ulaganja u pravosudnu i informatičku infrastrukturu. 

 

Pisane vijesti