Priopćenje za javnost: Izmjene temeljenog kapitala zbog eura bez krajnjih rokova i dodatnih troškova

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/prosinac/IMG_6321.JPG

Nastavno na medijske napise o obvezi izmjene temeljnog kapitala zbog uvođenja eura kao službene valute, Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da će se izmjene moći provoditi bez rokova i dodatnih troškova.

Izmjenama i dopunama Zakona o javnobilježničkim pristojbama propisano je da se u postupcima koji se provode isključivo radi usklađivanja temeljnog kapitala s uvođenjem eura kao službene valute neće naplaćivati javnobilježničke pristojbe.

Podsjećamo da su rokovi za konverziju temeljnog kapitala postavljeni od godine dana do tri godine, a trgovačka društva konverziju mogu provesti istovremeno s drugim obvezama koje imaju, primjerice prilikom prve izmjene statuta/ društvenog ugovora bez dodatnih troškova.

Izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima propisat će se neograničena mogućnost za konverziju kako bi se osiguralo dovoljno vremena za provedbu postupka bez ikakvih dodatnih troškova.

Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da je izmjena temeljenog kapitala u Sudskom registru napravljena automatizmom kao informativni prikaz, kroz nadogradnju aplikacije, međutim zbog pravne sigurnosti, važno je učiniti i izmjene temeljnog kapitala. Podsjećamo i da se za navedene postupke ne plaća sudska pristojba.

Predloženim zakonskim izmjenama trgovačka društva moći će u neograničenom roku napraviti konverziju temeljnog kapitala bez dodatnih troškova prilikom poduzimanja bilo kojih radnji, kod j.d.o.o i d.o.o pripajanje, spajanje i sl.

Stranica