Priopćenje Ministarstva pravosuđa o popisima koje je dostavljala Republika Srbija

Slika /slike/vijesti naslovnica/priopcenje.jpg

Zbog povećanog interesa javnosti u odnosu na popise koje je Republika Srbija dostavljala Ministarstvu pravosuđa, a koji se odnose na postupke protiv hrvatskih državljana za eventualne ratne zločine počinjene u Domovinskom ratu, izješćujemo javnost kako slijedi.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske je zaključno s 2011. godinom od Republike Srbije zaprimilo popis od ukupno 43 osobe koje su se u Domovinskom ratu borile na hrvatskoj strani ili su bili na raspolaganju državnim vlastima Republike Hrvatske u Domovinskom ratu, a koje se terete ili su se teretile za navodne zločine počinjene u Domovinskom ratu.
 
Taj je popis 2011. godine predan djelatnicima Ministarstva branitelja, uz tadašnji usmeni dogovor da se osobe s tog popisa obavijeste o tome kako se nalaze na popisu. Ministarstvo pravosuđa će i službenim putem obavještavati Ministarstvo branitelja o svim eventualnim popisima koji bi se naknadno dostavili Ministarstvu pravosuđa, te će nastaviti dobro uspostavljenu suradnju između ova dva resora u proteklom razdoblju.
 
U odnosu na osobe koje se nalaze na popisu, valja naglasiti kako su kaznena djela za koja ih se tereti/teretilo:
  • oružana pobuna (protiv SFRJ) iz članka 124. stavka 1. i svezi članka 139. stavka 1. i 3. KZ/SFRJ
  • genocid iz članka 141. KZ/SFRJ
  • ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 142. KZ/SFRJ
  • ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz članka 143. KZ/SFRJ
  • protivpravno u ubijanje i ranjavanje neprijatelja iz članka 146. KZ/SFRJ 

Za 26 osoba s tog zbirnog popisa kazneni postupak je obustavljen zaključno s 17. siječnja 2011. godine, nakon čega nema dostavljenih ažuriranih podatka za preostalih 17 osoba, ili eventualno drugih za koje nisu dostavljeni podaci, od strane Republike Srbije.
 
Unatoč traženjima Republike Hrvatske od Republike Srbije za dostavom ažurnih podataka, s obzirom na mogućnost da se još neki od postupaka obustavljaju ili teoretsku mogućnost da se netko novo ime pojavi ili da netko nije obuhvaćen popisom, Republika Srbija nije Ministarstvu pravosuđa od 2011. godine dostavljala ažurirane podatke.
 
Republika Hrvatska će kontinuirano tražiti ažuriranje i sistematsku obradu podataka, s obzirom na to da je Republika Hrvatska svoju obvezu obrade takvih podataka za osobe koje se terete za ratne zločine sustavno odrađivala, a što je jedan od preduvjeta za uredno funkcioniranje svake pravne države, kako Hrvatske, tako i svake druge države (dakle i Republike Srbije), posebice one koja želi pristupiti Europskoj uniji kao zajednici uređenih demokratskih država koje jamče pravnu sigurnost, neovisnost pravosuđa i učinkovitu analizu funkcioniranja pravnog sustava.
 
Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske će i nadalje kroz međuresornu suradnju ustrajati na poduzimanju svih potrebnih radnji i aktivnosti u skladu sa zakonom, a u cilju zaštite integriteta i dostojanstva hrvatskih branitelja i vrijednosti Domovinskog rata.

Pisane vijesti | Priopćenja i prezentacije