Predstavljene publikacije koje pomažu da pravosuđe bude što bliže djeci i njihovim potrebama

Slika /slike/vijesti naslovnica/IMG_1089-2.jpg

Dostojanstveno, sa suosjećanjem i bez diskriminacije prema djeci svjedocima i/ili žrtvama kazenih djela

Istinu o teškim i mučnim iskustvima djece žrtava i/ili svjedoka kaznenih djela često znaju samo djeca. No da bi počinitelji bili kažnjeni, pravosudni stručnjaci također ju trebaju doznati, a da pritom dodatno ne čine štetu djeci. Komplet publikacija koje će pomoći stručnjacima, roditeljima i djeci u sudskim postupcima u kojima djeca sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci predstavili su danas pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić i predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

U Hrvatskoj su u prošloj godini u sudskim postupcima sudjelovala 4504 djeteta kao svjedoci ili žrtve kaznenih djela. Kako bi se djeca i njihovi skrbnici pripremili za davanje iskaza na sudu, a stručnjaci u pravosuđu bili spremni za uzimanje iskaza od djece, vodeće domaće stručnjakinje Lana Petö Kujundžić i prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander napisale su publikacije koje će biti dostupne u svim sudnicama u Hrvatskoj.

 „Poštivanje prava djece u sudskim postupcima, kao i aktivnosti koje se provode u ovom projektu, predstavljaju veliki korak u poboljšanju kaznenopravne zaštite djece žrtava i svjedoka“ naglasila je pomoćnica ministra Vedrana Šimundža-Nikolić.
 

Publikacije su dio programa suradnje Ministarstva pravosuđa i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku kojoj je cilj pravosuđe čim više približiti djeci i njihovim potrebama. U sklopu programa suradnje 10 sudova opremljeno je tehnologijom za davanje iskaza djece, a više od 150 stručnjaka u pravosuđu (sudaca, državnih odvjetnika i stručnih suradnika) dobilo je znanja i vještine koje im omogućuju da vode sudske postupke u najboljem interesu djece koja u njima sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci. Ukupna je vrijednost ove suradnje 2,285 milijuna kuna.

„U posljednjih dvadeset godina napravljeni su znatni pomaci u približavanju pravosudnog sustava djeci i njihovim potrebama. Vjerujemo da će upravo zahvaljujući programu suradnje Ministarstva pravosuđa i UNICEF-a sudovi postati mjesta na kojima će se djeca osjećati sigurno i zaštićeno, i koja će posebno za djecu žrtve i/ili svjedoke biti mjesta početka njihova oporavka od traume”, poručila je prilikom predstavljanja publikacija predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Pisane vijesti | Obavijesti, upute i pozivi