Pozdravljamo odluku o obustavi štrajka, idući tjedan nastavak dijaloga s Udrugom hrvatskih sudaca

Slika /slike/01 Vizuali za priopćenja/IMG_6321.JPG

​Ministarstvo pravosuđa i uprave pozdravlja odluku Udruge hrvatskih sudaca o obustavi štrajka i nastavku dijaloga o unaprjeđenju materijalnog statusa sudaca.

Kako je dogovoreno na današnjem sastanku razgovori s predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca nastavit će se tijekom idućeg tjedna.
 
Podsjećamo, primanja sudaca u mandatu ove Vlade unaprjeđena su već povećanjem osnovice 2019. godine za 6% i 2023. godine za 13% te korekcijom koeficijenata za pravosudne dužnosnike prvoga stupnja. Uz to, višestruko su povećane naknade za dežurstva te naknade za upućivanje sudaca na viši sud. Time je Vlada pokazala spremnost da o otvorenim pitanjima razgovara s predstavnicima sudbene vlasti.
 
Inicijativu o uređenju plaća u pravosuđu pokrenulo je Ministarstvo pravosuđa i uprave krajem 2022. godine u okviru šireg uređenja sustava plaća te od samog početka procesa ima otvoreni dijalog sa svim dionicima. Osnovana Radna skupina za cjelovito uređenje sustava plaća koje uključuje pitanje indeksacije i stupnjevanje plaća pravosudnih dužnosnika nastavit će s radom.
 

Pisane vijesti