Posjet delegacije Republike Kosovo

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/25-09-2018-Posjet delegacije iz Kosova/thumbnail (1).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik  dr. sc. Kristian Turkalj primio je u utorak, 25. rujna 2018. godine delegaciju Republike Kosovo na čelu s Naimom Qelajem, zamjenikom ministra pravosuđa.

Sastanak je održan na inicijativu članova delegacije Republike Kosovo koji su ranije iskazali zanimanje za teme ustrojstva i organizacije pravosuđa u Republici Hrvatskoj s naglaskom na procesuiranje ratnih zločina. Republika Kosovo u procesu je ispunjavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ali i u procesu reorganizacije Ministarstva pravosuđa kojom će se osnovati novi odjel za tranzicijsku pravdu. Budući da je Republika Hrvatska prošla kroz proces ispunjavanja obveza Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao i pregovore za ulazak u EU u kojima je procesuiranje ratnih zločina imalo jednu od najznačajnijih uloga, ovaj su posjet iskoristili kako bi uputili poziv za suradnju.
 
Predstavnicima delagacije Republike Kosovo na radnom su sastanku prezentirane temeljne karakteristike hrvatskog pravosuđa vezane za procesuiranje ratnih zločina kao i proces razvoja hrvatskog pravosuđa kroz pregovore za ulazak u Europsku uniju. Predstavljene su im smjernice kako mogu uključiti strane stručnjake koji bi sudjelovali u reformi pravosuđa.
 
Zaključak ovoga susreta temelji se na obostranoj otvorenosti kao i daljnjoj budućoj razmjeni iskustava na temu tranzicijske pravde i procesuiranja ratnih zločina, ali i ostalih segmenata reforme pravosuđa.

Stranica | Bilateralni sastanci