Održana videokonferencija ministara pravosuđa država članica Europske unije

  • Slika /slike/novi osj/49969786362_48a2e6c037_o (1).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković vodio je sastanak Vijeća ministara pravosuđa Europske unije koji se održao  4. lipnja 2020. Uslijed okolnosti uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 sastanak se održao u virtualnom obliku odnosno putem videokonferencijskog sustava. 

To je ujedno bio i posljednji sastanak Vijeća u formaciji ministara pravosuđa u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.
 
Ministri su razmijenili stajališta o Nacrtu uredbe o pravu koje se primjenjuje na učinke ustupanja potraživanja na treće osobe. Cilj je ovog prijedloga pospješiti prekogranična ulaganja u EU-u određivanjem jedinstvenih pravila o utvrđivanju vlasništva nad potraživanjem nakon što je ono ustupljeno u prekograničnom kontekstu. 
 
Nadalje, ministri su iznijeli stavove o izručenju državljana EU-a trećim zemljama. Radi se o vrlo aktualnoj temi u vezi koje je Sud EU zadnjih godina donio više presuda. Slijedom rasprave, hrvatsko predsjedništvo pozvalo je Eurojust i Europsku pravosudnu mrežu da  analiziraju kako se zahtjevi trećih zemalja za izručenje državljana EU provode u praksi te da iznesu prijedloge za unaprjeđenje sustava.
 
Europska komisija i agencije EU-a izložile su informacije vezane uz učinke prouzročene izbijanjem pandemije bolesti COVID-19 u području pravosuđa. Ova tema nadovezuje se na prethodnu videokonferenciju ministara pravosuđa koja je održana 6. travnja ove godine,  a na kojoj su predstavljene mjere koje su uvedene u području pravosuđa kako bi se funkcioniranje pravosudnog sustava prilagodilo epidemiološkoj situaciji.
 
Hrvatsko predsjedništvo izvijestilo je o sastanku koji je, putem videolinka, održan između predstavnika EU-a i SAD-a u području pravosuđa i unutarnjih poslova, održanom 28. svibnja, a na kojoj je hrvatsko predsjedništvo predstavljalo Vijeće EU.
 
Buduće njemačko predsjedništvo, koje preuzima predsjedanje Vijećem EU od 1. srpnja 2020., predstavilo je svoj program rada.
 
Na kraju je Komisija izvijestila o provedenim aktivnostima i daljnjim koracima vezano uz uspostavu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) i međunarodnim pregovorima o e-dokazima, koji su u tijeku.

Pisane vijesti