Održana Opća skupština Europske mreže za pravosudno osposobljavanje u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Slika /slike/novi osj/ejtin_2.jpg

Dana 19. lipnja 2020., pod hrvatskim predsjedanjem Vijećem Europske unije, Pravosudna akademija je, u suradnji s Europskom mrežom za pravosudno osposobljavanje (EJTN), organizirala 23. Opću skupštinu Mreže.

Opća skupština održava se svake godine u trajanju od dan i pol krajem svibnja ili tijekom lipnja u zemlji koja predsjeda Vijećem EU-a u prvoj polovici godine. Zbog izvanredne situacije uzrokovane pandemijom COVID-a 19, ovogodišnja Opća skupština je umjesto u Zagrebu, kako je bilo planirano, održana u online okruženju. Okupila je 100 sudionika iz svih država članica Europske unije, kao i iz država koje u Mreži imaju status promatrača.

Unatoč tome što je Opća skupština održana u skraćenom online formatu, članice Mreže donijele su odluke koje su važne za redovito funkcioniranje EJTN-a. Prihvaćeno je izvješće o izvršenju proračuna za 2019. godinu, usvojen proračun za 2021. te predstavljeno povećanje aktivnosti Mreže u 2021. u dijelu koji se tiče Programa razmjene. Jednako tako, članice Mreže su jednoglasno odlučile da će dosadašnja podskupina „Lingvistika“ dobiti status Radne skupine, te je i njezino članstvo povećano s 8 na 18 ustanova iz država članica, uključujući Pravosudnu akademiju Hrvatske.

Teme koje nije bilo moguće raspraviti u online formatu članice Mreže raspravit će krajem listopada u Zagrebu ukoliko to epidemiološka situacija u Europi bude dopuštala.

Pisane vijesti