Obilježen Europski tjedan djece čiji su roditelji u zatvoru

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zajedničkim aktivnostima djece i njihovih roditelja zatvorenika, uz kazališne predstave i radionice u organizaciji službenika tretmana zatvorskog sustava i vanjskih suradnika; u svim kaznenim tijelima u Hrvatskoj obilježen je Europski tjedan djece čiji su roditelji u zatvoru.

Na inicijativu europske mreže udruga i stručnjaka „Children of Prisoners Europe“ (COPE), s motom "Zločin nije moj, ali kazna ipak jest" (Not my Crime, Stil my Sentence); već nekoliko godina se prvi tjedan u lipnju obilježava kao Europski tjedan djece čiji su roditelji u zatvoru. U to vrijeme organiziraju se i potiču brojne aktivnosti usmjerene na senzibiliziranje stručnjaka i javnosti za zaštitu prava i interesa ove djece te olakšavanje održavanja kontakta i bliskosti s roditeljem koji je u zatvoru.

U većini kaznenih tijela, pored mogućnosti redovitih tjednih posjeta, tijekom Europskog tjedna je određen i poseban dodatni termin posjeta za djecu u za to prigodno opremljenoj prostoriji te je maloljetnoj djeci, tijekom cijelog lipnja, omogućen posjet u duljem trajanju. Tijekom posjeta je podijeljen letak „Deset najčešćih pitanja koja postavljaju djeca čiji su roditelji u zatvoru“, omogućeno je fotografiranje djece s njihovim roditeljima, igranje društvenih igara, održana radionica „Sigurno odrastanje djeteta u virtualnom svijetu“, u sklopu koje je prikazan film na temu vršnjačkog nasilja putem interneta. Djeci su bili na raspolaganju rekviziti kojima su mogla iskazati svoje likovno stvaralaštvo, pri čemu su nagrađena slikovnicom, crtankom ili odgovarajućom knjigom. Polaznici likovnih radionica su izradili prigodne plakate, polaznicima Edukacije o problemima alkoholizma održano je predavanje na temu Utjecaj alkoholizma na obitelj. Postavljene su i izložbe radova koje djeca u pismima šalju svojim roditeljima. Ondje gdje za to postoje uvjeti, djeca su sa svojim roditeljima vrijeme provela na prikladno uređenom otvorenom prostoru unutar kaznenog tijela.

Uz redovito provođenje programa "Zatvorenik kao roditelj", koji je omiljen među zatvorenicima te, prema rezultatima evaluacije, pozitivno utječe i na zatvorenike i članove njihovih obitelji; tijekom prvog tjedna u lipnju održane su brojne zajedničke aktivnosti djece i njihovih roditelja zatvorenika, ponegdje uz kazališne i lutkarske predstave, projekcije filmova te radionice o pitanjima roditeljstva i odgoja općenito, a posebno o onim koja se odnose na roditeljstvo u situaciji kada je jedan od roditelja, ili čak oba, na izdržavanju kazne zatvora.

Značajna inovacija u radu sa zatvorenicima je i čitalački program, koji je započeo u okviru projekta „MA#ME - Osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje na tržište rada, koji u partnerstvu s Upravom za zatvorsku sustav Ministarstva pravosuđa i Uredom pravobraniteljice za djecu u Kaznionici i zatvoru u Požegi provodi Udruga Roda. Upravo povodom Europskog tjedna djece čiji su roditelji u zatvoru, čitalački program je uveden i u Kaznionicu u Glini, gdje su ga oduševljeno prihvatili i očevi – zatvorenici. Riječ je o inovativnoj aktivnosti kakva se dosad nije provodila u našem zatvorskom sustavu– roditelji u kaznionici čitaju i snimaju izabrane knjige i slikovnice svojoj maloljetnoj djeci, a zatim knjigu i DVD, svojevrsnu zvučnu slikovnicu sa zapisom svojeg glasa, šalju djeci kao poklon. Roda je osigurala računalnu opremu za snimanje priča, knjige i slikovnice, medije za pohranu zvuka te sredstva za slanje paketa za sve zatvorenice, majke malodobne djece u Kaznionici u Požegi, a dio knjiga, slikovnica i DVD-a je, povodom obilježavanja Europskog tjedna, donirala i Kaznionici u Glini. Samo čitanje, kao i poruke koje zatvoreni roditelji šalju svojoj maloljetnoj djeci, izrazito su emotivan i dragocjen dar djeci u trenucima odvojenosti. Istovremeno, zatvorenici postaju svjesni činjenice da njihova djeca, iako nisu kriva za kazneno djelo, snose teret izdržavanja kazne, što ih potiče na promišljanje i posredno može djelovati na smanjenje kriminalnog povrata. Kako početni rezultati evaluacije čitalačkog programa pokazuju pozitivan učinak, kako na maloljetnu djecu, tako i na njihove roditelje koji se nalaze na izdržavanju kazne; planira se implementacija programa u cijelom zatvorskom sustavu.

Kaznionica u Glini je uoči Europskog tjedna uredila dio vanjskog prostora za posjete djece tako da je postavila klupe, ljuljačke i klackalicu. Ovo je oduševilo djecu koja su se u tom prostoru, koji izgledom podsjeća na nečije dvorište i daje doživljaj intime, poželjela fotografirati sa svojim roditeljima. Kaznionica u Lipovici – Popovači je također obnovila vanjski prostor za posjete maloljetne djece, postavljanjem novog tobogana, ljuljački i klackalice.

Kazalište lutaka Zadar je 5. lipnja 2015. godine izvelo lutkarsku predstavu „Psić koji nije znao lajati“, namijenjenu djeci do dobi od deset godina, a koju je pogledalo petoro djece zajedno  sa svojim roditeljima. Kazalište lutaka Zadar će nastaviti svoju suradnju sa Zatvorom u Zadru te pokloniti lutkarske predstave i povodom drugih prigoda.

Dirljivo i lijepo je bilo i u Odgojnom zavodu u Požegi, gdje su maloljetnice sudjelovale u radionici „Roditeljska ljubav“, aktivnostima pisanja pisma roditeljima i djetetu, izvedbi priredbe „Reumatični kišobran“ te pripremanja torte i proslave prvog rođendana djeteta maloljetnice, rođenog za vrijeme izvršavanja odgojne mjere.

Četvorica mladih očeva iz Odgojnog zavoda u Turopolju su nadahnuto, u okviru kreativne radionice „Art i kuliranje“ izradili igračke koje će prilikom odlaska u obitelj darovati svojoj djeci.

U Zatvoru u Osijeku je skupina profesora iz Udruge „Foli“ održala kreativno glazbenu radionicu u kojoj, su svirajući na tradicionalnim afričkim djembe bubnjevima uključili i djecu i njihove roditelje te su kroz ovo novo iskustvo pridonijeli vedrom raspoloženju i doživljaju obiteljskog zajedništva.  

Navedene aktivnosti su izvrsno primljene od strane svih sudionika, većina se provodila tijekom cijelog lipnja, a neke će se nastaviti i tijekom godine. Iako zatvorski sustav kroz cijelu godinu nastoji olakšati posjete i kontakte djece i roditelja u zatvoru i kontinuirano radi na osvješćivanju važnosti tog kontakta; obilježavanje Europskog tjedna djece čiji su roditelji u zatvoru uvijek proširi iskustva i nečim novim obogati repertoar aktivnosti primjenjivih u povezivanju maloljetne djece s njihovim roditeljima koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Pisane vijesti | Zatvorski sustav