Obilježavanje EU dana borbe protiv nekažnjivosti za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine

Slika /slike/novi osj/12.jpg

Dana 23. svibnja 2020. u organizaciji Republike Hrvatske, kao predsjedateljice Vijećem EU, Europske komisije, Eurojust-a i Mreže kontaktnih točaka EU u vezi s osobama odgovornima za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločin obilježava se 5-ti EU dan borbe protiv nekažnjivosti za zločine genocida, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Cilj ovog obilježavanja koje je započelo 2016. je podizanje svijesti o počinjenim zločinima genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina i promociji zajedničkih napora Država članica EU u procesuiranju ovih najtežih zločina.

Glavna tema ovogodišnjeg obilježavanja EU dana borbe protiv nekažnjivosti je kumulativno procesuiranje stranih terorističkih boraca. Europa, ali i ostatak svijeta, nalaze se pred velikim izazovom u obliku povratka stranih terorističkih boraca i njihovih obitelji koji su svojim sudjelovanjem i borbom na strani ISIS-a osim terorističkih počinili i druge međunarodne zločine. Države članice EU bi ih trebale procesuirati i za te zločine.

Virtualno obilježavanje

Zbog pandemije koronavirusa COVID 19 ove godine obilježavanje se odvija virtualno te su izjave predsjednika Eurojusta- g. Ladislava Hamrana, povjerenika EK za pravosuđe g. Didier Reyndersa, dobitnice Nobelove nagrade i aktivistice za ljudska prava gđe. Nadie Murad i ministra pravosuđa RH g. Dražena Bošnjakovića kao i prezentacije tužitelja pojedinih država članica EU dostupne na Eurojust YouTube kanalu.

U svojoj izjavi ministar pravosuđa Republike Hrvatske Dražen Bošnjaković između ostaloga je naglasio: „Iako je svijet trenutno okrenut borbi protiv pandemije, moramo se podsjetiti da čak i u ovoj situaciji, u određenim dijelovima svijeta postoje pojedinci i skupine koje nastavljaju činiti zločine genocida, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Zbog toga se naša borba protiv nekažnjivosti mora nastaviti.“



Pisane vijesti