Ministar Malenica: Važno je osigurati nepristranost i predvidivost upravnog postupanja

Slika /MURH- arhiva/vijesti/2019/20 prosinac 2019/23.jpg

Ministar uprave Ivan Malenica sudjelovao je na sedmom Savjetovanju pod nazivom „Novosti  u  upravnom  pravu i  upravnosudskoj  praksi“.

„Ministarstvo uprave je tijelo ovlašteno za provedbu nadzora nad primjenom Zakona o općem upravnom postupku čija je materija uređena na način da omogućava digitalizaciju i pojednostavljenje upravnog postupanja“, rekao je ministar Malenica.

Istaknuo je kako je Ministarstvo uprave svjesno kritika usmjerenih protiv javne uprave, zbog čega je i pokrenut niz projekata usmjerenih na pojednostavljenje i unapređenje postupanja javne uprave.  

Također, 2018. godine, u okviru Projekta „Razvoj i implementacija IT sustava za nadzor Zakona o općem upravnom postupku (ZUP)“, razvijen je sustav za praćenje i unapređenje upravnog postupanja, podsjetio je ministar uprave.




Između ostalog, ministar Malenica osvrnuo se na proces digitalizacije.

„Započelo se i s implementacijom projekta  e/m-Potpis i e/m-Pečat kojom će se bitno olakšati poslovanje u javnoj upravi. Uspostavit će se platforma kao skup servisa za elektroničko potpisivanje i pečatiranje dokumenata“, kazao je ministar Ivan Malenica, te naglasio kako će spomenuti servis moći koristiti cijela javna uprava kako bi ih mogli ugraditi u svoje interne procese i u e-usluge dostupne kroz sustave e-Građani i e-Poslovanje.

„U pripremi je nova Uredba o uredskom poslovanju koja se temelji na načelima komunikacije primarno digitalnim putem i načelu da su sva tijela državne uprave dužna povezati svoje informacijske sustave i službene evidencije“, zaključio je ministar Malenica.

Stranica