Ministar Malenica u službenom posjetu Gradu Krapini

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/listopad/3e4ca9c6-bceb-49cb-9952-b22ce969637f.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica boravio je u utorak, 3. listopada u službenom posjetu gradu Krapini.

U pratnji predsjednika Općinskog suda u Zlataru Vinka Vladića i gradonačelnika grada Krapine Zorana Gregurovića obišao je prostorije Stalne službe Općinskog suda u Zlataru u Krapini.

Ministar Malenica kazao je kako je ažurnost Stalne službe u Krapini na zadovoljavajućoj razini bez obzira na štrajk državnih službenika i namještenika u pravosuđu.

Govoreći o obnovi zgrada stalnih službi u Krapinsko-zagorskoj županiji, ministar je kazao da će se energetska obnova Stalne službe u Klanjcu financirati sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti dok će se projekti obnove za druge Stalne službe planirati dijelom tijekom 2024., a dijelom 2025.

Ministar Malenica i krapinski gradonačelnik Gregurović razgovarali su i o funkcionalnom spajanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

„Radi se o projektu koje Ministarstvo pravosuđa provodi zajedno s Ministarstvom financija, a vrijedan je preko 15 milijuna eura i omogućuje JLS da se međusobno povežu i ostvare određenu financijsku korist od zajedničkog obavljanja pojedinih poslova“ kazao je ministar pravosuđa i uprave.  
U funkcionalne jedinice spajali bi se poslovi komunalnog redara, poljoprivrednog i prometnog redara, računovodstva, viđenja EU projekata, moglo bi se surađivati u području predškolskog odgoja, formiranja zajedničke tvrtke za obavljanje komunalne djelatnosti i slično.

„Kod funkcionalnog povezivanja postoji financijska korist i veća dostupnost usluga za same građane - to je svrha projekta. Poziv je otvoren, nema roka za to, a mi smo osigurali sredstva“, pojasnio je ministar.

Ministar je dodao da se razgovaralo i o projektu Optimizacije sustava jedinice i lokalne (područne samouprave kroz koji je Ministarstvo pravosuđa i uprave prikupilo podatke o svim jedinicama s stotinjak različitih parametara koje će jedinicama poslužiti za planiranje javnih politika i strateško planiranje razvoja.

Razgovaralo se i o izmjenama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi, administrativnim kapacitetima i sustavu plaća u lokalnoj samoupravi.

„Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavlja i dalje provoditi te reforme u području javne uprave, fokus je na službeničkom zakonodavstvu“ zaključio je ministar.

Stranica